Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ridåinjektering vid Stadsgårdskajen
Ridåinjektering vid Stadsgårdskajen

Start för ridåinjektering vid Stadsgårdskajen

Längs tunnelsträckningen mellan Danderyd och Hammarby Sjöstad byggs flera ventilationsschakt, ett av dessa vid Stadsgårdskajen. Nu har arbetet med ridåinjektering inletts vid Stadsgårdskajen, mittemot Fotografiska.

Bergrummet är startpunkten för ventilationsschaktet

Rakt över gatan från Fotografiska finns ett drygt fyrtio kvadratmeter stort bergrum, en nisch, i bergväggen. Nischen är startpunkt för det hundra meter djupa ventilationsschaktet som behövs för tunneln.

Nu sker ridåinjektering

Tester av utrustning och injekteringsbruk har skett för arbetet. Nu sker ridåinjektering på uppdrag av vår entreprenör JV Hochtief-Implenia.

Hur går det till att ridåinjektera?

Inledningsvis borras hål ner i berget för att få styrning på borren, det kallas också ”påhuggsborrning”. När det har skett ökas borrhastigheten för det fortsatta arbetet. Det är ett tjugotal hål som ska borras, vart och ett cirka 10 centimeter i diameter, ner till omkring 100 meters djup under markytan. Varje hål tar ett par dagar att utföra. Totalt beräknas arbetet med hålen ta omkring 3 månader. Varje hål ska så småningom att fyllas med injekteringsbruk för att stå emot inläckage av det vatten som finns naturligt i berget. Ridåinjekteringen är ytterligare en förberedelse för att under nästa år fortsätta arbetet med ventilationsschaktet.

Bullerdämpning

Bullerdämpning kan ske, främst nära bullerkällan. Ju längre ner i berget vi borrar desto mindre låter det. De arbetstider som gäller är kl. 07-19 och arbetet sker enligt riktvärden och bullervillkor i projektets miljödom.

Kommande arbete med ventilationsschakt

Det fortsatta arbetet med ventilationsschaktet, ”sänkschaktet” som vi också kallar det, kommer preliminärt att inledas före sommaren 2022. Det sker genom sprängning med fasta sprängtider. Sprängningsarbetet kommer att ta cirka 1 år tills hela ventilationsschaktet är färdigt.