Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kontrollprogram för miljökoll

Med färdiga tillstånd för nätkoncession och vattenverksamhet blir tidpunkten för byggstart i Anneberg-Skanstull mer säker. Fortfarande kvarstår entreprenadupphandling, byggnation av tunnelborrmaskin och mycket annat.

Svenska kraftnät tar ansvar för den miljöpåverkan en tunnel innebär. Vi ska regelbundet göra kontroller, mätningar och analyser före, under och efter tunnelbyggnationen. Nu förbereds för mätning av grundvattennivåer. Det ingår i vårt kontrollprogram för Anneberg-Skanstull.

Grundvattenrör i Bergshamra

Att kontrollera grundvattnet längst tunnelsträckningen är en av flera viktiga delar i projektets kontrollprogram. Arbetet med att sätta grundvattenrör är ingång ute i fält. Totalt placeras omkring 300 grundvattenrör ut i marken längst den 13,4 km långa tunnelsträckningen. De kommer regelbundet att läsas av och ge information om grundvattennivån.  

Fakta

  • Svenska kraftnät utformar kontrollprogrammet och lämnar ett förslag till utsedd tillsynsmyndighet.
  • Tillsynsmyndighet för Anneberg-Skanstull är länsstyrelsen och miljöförvaltningen i Danderyds kommun, Solna och Stockholms stad.
  • Kontrollprogrammet är en del av det som kallas egenkontroll av verksamheten.
  • Med egenkontroll tar Svenska kraftnät ansvar, följer lagen och minskar risken för skadlig miljöpåverkan.

Vill du veta mer?

Följ projektet på svk.se eller projektets egen Facebook.