Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utredningskorridorer valda

Svenska kraftnät planerar nya transmissionsnätsledningar i Västeråsområdet för att möjliggöra ökad överföring av el från norra till södra Sverige samt ökat effektuttag i Mälardalen. För att hitta en placering för de nya ledningarna har framkomlighetsstudier gjorts. Efter vidare utredningar och dialog med berörda myndigheter har ett antal, cirka 500-3500 meter breda, utredningskorridorer valts för vidare arbete.

Information om de aktuella utredningskorridorerna för Munga-Hamra har i dagarna skickats ut till de fastigheter som befinner sig inom eller i direkt närhet av korridorerna.

Den andra sträckan som planeras mellan Bysingsberg och Munga har information skickats ut till berörda fastighetsägare i början av mars 2022.

Planerade ledningsprojekt i Västeråsområdet

Munga - Hamra

Ny 400 kV luftledning mellan den planerade stationen i Munga i Västerås kommun och befintligt station Hamra i Enköpings kommun.

Bysingsberg - Munga

Ny 400 kV luftledning mellan Bysingsberg och station Munga i Västmanlands län. Station Munga är en helt ny station som planeras för att kunna ta emot anslutande ledningar.

Myndighetsdialog genomfördes inför valda utredningskorridorer

Under 2021 genomförde Svenska kraftnät myndighetsdialog där flera utredningskorridorer som identifierats i en framkomlighetstudie presenterades för berörda myndigheter. Under myndighetsdialogen tog vi in synpunkter, hade dialogmöten och gjorde intresseavvägningar mellan de olika utredningskorridorerna. Utöver teknik, byggbarhet och driftsäkerhet tog vi hänsyn till olika intressen såsom natur-, kulturmiljö, landskapsbild, kommunal planering, Försvarsmakten samt människors hälsa och miljön. Den samlade bedömningen efter myndighetsdialog och utredningar är att fyra korridorer, som även kan kombineras med varandra, kommer att utredas vidare.

Anledningen till att fler än en korridor mellan Munga och Hamra kommer att ingå i samrådet, grundar sig i att ingen av de valda korridorerna har några större motstående intressen för att kunna avfärdas i dagsläget. De har färre konflikter med Försvarsmaktens intressen och andra riksintressen än de övriga korridorer som tidigare arbetats med, och har även mindre allvarliga konflikter med känsliga arter och landskapsbild. Korridorerna berör även bebyggelse och boendemiljöer i mindre utsträckning.

Korridorerna har i bedömningen varit likvärdiga och med den grunden går det inte att välja endast en korridor inför samrådet så alla fyra korridorer behöver därför utredas vidare för att kunna hitta det lämpligaste utbyggnadsförslaget.
Stationsplaceringen i Munga har valts för att ge så liten total påverkan som möjligt för de anslutande ledningarna.

De aktuella utredningskorridorerna syns i kartan nedan men även på sidan ”Dokument och kartor” på projektets webbplats.

Karta över utredningskorridoren mellan Munga och Hamra.

Processen för att hitta en lämplig sträckning

För att hitta en placering för de nya ledningarna har framkomlighetsstudier gjorts för att identifiera möjliga områden. Efter vidare utredningar och dialog med bland andra kommuner, länsstyrelser och försvaret har ett antal, cirka 500-3500 meter breda, utredningskorridorer valts för vidare arbete. Inom den valda kommande valda korridoren kommer en föreslagen sträckning att tas fram som vi sedan samråder om. I samrådet har fastighetsägare, närboende och ytterligare intressenter möjlighet att lämna yttranden med information som kan vara av värde för valet av sträckning. Ledningsgatans slutliga bredd är cirka 50 meter.

Sträckningsförslaget kommer att presenteras tillsammans med bakomliggande utredningar och bedömningar i ett samrådsunderlag. Samrådsunderlaget skickas ut till berörda fastighetsägare och intressenter samt tillgängliggörs på webben.

Samråd med fastighetsägare i april 2022

Vi räknar med att skicka ut samrådsunderlagen i april 2022 och sedan startar samrådet där de som vill har möjlighet att skicka in information som kan vara av värde för valet av den slutgiltiga placeringen av ledningen. I samband med samrådet planerar Svenska kraftnät att ha informationsmöten med fastighetsägare, närboende och andra intressenter för att berätta mer om de planerade ledningarna.

Preliminär tidplan för ledningsprojekten i Västerås

Myndighetsdialog om utredningskorridorer 2021
Samråd om sträckningsförslag samt informationsmöten 2022
Inlämnande av koncessionsansökan 2023
Koncessionsbeslut Ei 2025
Byggstart 2027
Drifttagning av nya ledningar 2028

Projekten är en del av Svenska kraftnäts investeringspaket NordSyd

NordSyd är Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin och innebär att stora delar av stamnätet i mellersta Sverige, kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar. Satsningen sträcker sig över dryga 20 år och totalt investerar Svenska kraftnät cirka 75 miljarder kronor för ett mer flexibelt och robust stamnät för el som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet.

Välkommen att höra av dig

Om du har några frågor eller synpunkter är du varmt välkommen att höra av dig till oss som arbetar med projekten. Du hittar alltid den senaste informationen på projektets webbplats.