Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ei har fattat beslut om villkor gällande ledningen mellan Nybro och Hemsjö

I september 2021 fattade regeringen beslut om att ge Svenska kraftnät koncession för den planerade 400 kV-ledningen Nybro-Hemsjö. I Samband med det beslutade regeringen också att lämna tillbaka ärendet till Energimarknadsinspektionen (Ei) för att utreda om beslutet om nätkoncession ska förenas med villkor för att bygga och underhålla ledningen. Ei har nu kommit fram till att det endast finns behov av det som kallas allmänna villkor.

Den 6 maj presenterade Energimarknadsinspektionen (Ei) sitt beslut efter att ha utrett behovet av att förena Svenska kraftnäts nätkoncession för ny 400 kV-ledning mellan Nybro och Hemsjö med villkor för anläggning och underhåll, i enlighet med regeringens återförvisningsbeslut. Ei har inte funnit några skäl att förena beslutet med villkor utöver det allmänna villkoret.

Läs mer och ta del av beslutet på Energimarknadsinspektionens webbplats Öppnas i nytt fönster

Bakgrund

Den 19 juni 2017 skickades koncessionsansökan in för Ekhyddan-Nybro och Nybro-Hemsjö. I september 2019 beslutade Energimarknadsinspektionen (Ei) att avslå ansökan för båda delsträckorna. Orsaken var att Ei bedömde att underlaget inte var tillräckligt utförligt för att kunna fatta ett beslut. Svenska kraftnät delade inte bedömningen och överklagade beslutet till regeringen. I september 2021 kom regeringens beslut som gick emot Ei:s bedömning. Ärendet återförvisades till Ei med direktiven att regeringen beviljar Svenska kraftnät koncession för Nybro-Hemsjö och att Ei ska fastställa eventuella villkor, vilket Ei nu har faställt och beslutat om.