Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nybro–Hemsjö

Följ projektet via

Transmissionsnätet stärks mellan Nybro och Hemsjö

Med en ny luftledning mellan Nybro och Hemsjö ser vi till att transmissionsnätet förblir driftsäkert framöver när transporten av el genom sydöstra Sverige ökar.

Om projektet

Transmissionsnätet stärks mellan Nybro och Hemsjö

Med en ny luftledning mellan Nybro och Hemsjö ser vi till att transmissionsnätet förblir driftsäkert framöver när transporten av el genom sydöstra Sverige ökar.

Om projektet

Nytt om Nybro–Hemsjö

Lantmäteriet har tagit beslut i ledningsrättsärendena


Lantmäteriet har beviljat Svenska kraftnät förtida tillträde i ledningsrättsärendena vilket innebär att vi går vidare i projektet genom att upphandla en entreprenör för att bygga ledningen.

Avgörande av rättsprövning för Nybro – Hemsjö


Den 14 juni 2023 fattade Högsta förvaltningsdomstolen beslut om att regeringens beslut står fast samt att det inte finns någon grund att riva upp regeringens beslut.

Information om markundersökningar under 2023


Planering och projektering av den nya ledningen mellan Nybro och Hemsjö fortsätter. Vid tillfälle under perioden maj till december 2023 planerar Svenska kraftnät att genomföra markundersökningar vid stolpplatser på de fastigheter där Svenska kraftnät erhållit medgivande eller tillstånd för förundersökning, men där markundersökningar ännu inte utförts.

Fakta om Nybro-Hemsjö

Svenska kraftnät planerar en ny 400 kV-luftledning mellan Nybro i Nybro kommun och Hemsjö i Olofströms kommun. För att minska risken för strömavbrott i regionen, vid ett fel i transmissionsnätet, behöver transmissionsnätet för el byggas ut. Ledningen blir cirka 91 kilometer.

Svenska kraftnät planerar också en ledning mellan Ekhyddan och Nybro.

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Koncessionsbeslut Energimarknadsinspektionen September 2019
Koncessionsbeslut Regeringen  September 2021
Beslut ledningsrätt Lantmäteriet   Oktober 2023
Preliminär byggstart 2024
Planerad drifttagning  2027
Karta över vart ledingen ska gå mellan Nybro och Hemsjö

Kontakt

Ställ en fråga om Nybro-Hemsjö

Ställ din fråga om Nybro-Hemsjö så svarar vi så snart vi kan.
Granskad