Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nybro-Hemsjö

Följ projektet via

Transmissionsnätet stärks mellan Nybro och Hemsjö

Med en ny luftledning mellan Nybro och Hemsjö ser vi till att transmissionsnätet förblir driftsäkert framöver när transporten av el genom sydöstra Sverige ökar.

Om projektet

Transmissionsnätet stärks mellan Nybro och Hemsjö

Med en ny luftledning mellan Nybro och Hemsjö ser vi till att transmissionsnätet förblir driftsäkert framöver när transporten av el genom sydöstra Sverige ökar.

Om projektet

Nytt om Nybro-Hemsjö

Välkomna på informationsmöten inför utskick av MUA och ersättningserbjudanden


Planeringen av den nya 400 kV-ledningen mellan Nybro och Hemsjö går vidare med utskick av markupplåtelseavtal (MUA) med ersättningserbjudanden under juni. Inför utskicket av markupplåtelseavtalen bjuder Svenska kraftnät in till informationsmöten där vi redogör för innehållet i avtalet och de principer som bestämmer den ekonomiska ersättningen.

Ei har fattat beslut om villkor gällande ledningen mellan Nybro och Hemsjö


I september 2021 fattade regeringen beslut om att ge Svenska kraftnät koncession för den planerade 400 kV-ledningen Nybro-Hemsjö. I Samband med det beslutade regeringen också att lämna tillbaka ärendet till Energimarknadsinspektionen (Ei) för att utreda om beslutet om nätkoncession ska förenas med villkor för att bygga och underhålla ledningen. Ei har nu kommit fram till att det endast finns behov av det som kallas allmänna villkor.

Regeringen har gett besked


Besked gällande koncessionsansökningarna för de planerade transmissionsnätsledningarna mellan Ekhyddan-Nybro och Nybro-Hemsjö har dröjt. I torsdags, 16 september 2021, meddelade regeringen slutligen sitt beslut.

Fakta om Nybro – Hemsjö

Svenska kraftnät planerar en ny 400 kV luftledning mellan Nybro i Nybro kommun och Hemsjö i Olofströms kommun. För att minska risken för strömavbrott i regionen, vid ett fel i transmissionsnätet, behöver transmissionsnätet för el byggas ut. Ledningen blir cirka 91 kilometer.

Svenska kraftnät planerar också en ledning mellan Ekhyddan och Nybro.

Tidplan

Tidsplanen är högst preliminär och händelser kan komma att flyttas framåt i tiden. Vår nuvarande uppskattning är att byggstarten av den nya kraftledningen kan ske tidigast år 2023 och drifttagning kan då ske tidigast 2026.

Händelse Tidpunkt
Samråd om flera utredningsområden 2014
Samråd om utbyggnadsförslag 2015
Ansökan om koncession till Energimarknadsinspektionen Juni 2017
Koncessionsbeslut Ei September 2019 
Överklagan regeringen September 2019
Koncessionsbeslut September 2021
Preliminär byggstart 2023
Planerad drifttagning 2026

Kontakt

Ställ en fråga om Nybro-Hemsjö

Ställ din fråga om Nybro-Hemsjö så svarar vi så snart vi kan.
Granskad