Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

– Med koncessionsansökan inskickad till Energimarknadsinspektionen är samrådet till ända efter drygt tre års tid. Jag vill verkligen tacka för ert stora engagemang och alla värdefulla synpunkter vi har fått in. De har haft en stor betydelse för det sträckningsförslag som vi nu söker tillstånd för.


Eva Jönsson, projektledare.

Vi hoppas verkligen att ni har tagit möjligheten och gjort  er röst hörd. Tyvärr går det inte att tillmötesgå alla synpunkter och önskemål. I slutändan är det alltid en sammantagen bedömning av flera faktorer som ligger till grund för valet av sträckning. Det är ofrånkomligt att vissa blir mer nöjda än andra med det slutgiltiga resultatet. Vi har också full förståelse för det missnöje som kan förekomma och sympatiserar givetvis med de som känner sig drabbade. Vår strävan är alltid att påverka boende- och naturmiljöer så lite som möjligt. Men för att vi ska ha en fungerande elförsörjning i Sverige behöver vi nya kraftledningar och de kan oundvikligen byggas utan att påverka omgivning och människor.

Många vill att ledningen ska grävas ner och teknikfrågan har varit  högaktuell samrådet igenom. Vi har från första början varit tydliga med att en sådan lösning inte är aktuell av flera orsaker. Begränsningar i tekniken gör att en markförlagd förbindelse inte uppfyller det avsedda målet om en säker och pålitlig elförsörjning i regionen. Vi kan helt enkelt inte kompromissa när det gäller driftsäkerheten i stamnätet och att ledningen måste byggas för att fylla sin funktion. Teknikvalet är baserat på grundläggande förutsättningar som tyvärr inte går att förändra genom åsikter. Att utforma stamnätet efter principen att så lite mark som möjligt ska tas i anspråk vore att frångå vårt uppdrag och samhällsansvar. Stamnätet måste utformas för att kunna tillhandahålla den trygga och pålitliga elförsörjning som det moderna samhället förlitar sig på. Utifrån de kriterierna är en luftledning för växelström det givna alternativet mellan Ekhyddan och Nybro.

Att det varit så utdragna meningsskiljaktigheter och många missuppfattningar gällande tekniken är olyckligt för alla inblandade. Vi kan bara hoppas att det enträgna motståndet mot luftledning inte gjort att folk har missat möjligheten att påverka sträckningen. Det är där era synpunkter betyder som mest och gör den största skillnaden. Sedan tar vi självklart till oss den kritik som förekommit i vår ständiga strävan att utvecklas och förbättra dialogen med närboende och våra andra intressenter.

Nu är alltså sträckningen vald och vi lämnar över koncessionsansökan till Energimarknadsinspektionen. Under tiden fortsätter vi med förberedande arbeten, så att vi är redo att börja bygga ledningen när beslutet kommer. 

Avslutningsvis vill jag önskar er alla en trevlig sommar!
Eva Jönsson, projektledare.