Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avgifter och kostnader

Som balansansvarig betalar du förutom kostnaderna för din obalans även avgifter till Svenska kraftnät.

Grundavgift

Grundavgiften ska täcka kostnader för balansering av elsystemet som inte direkt kan kopplas till en balansansvarig parts obalans.

Veckoavgift

Veckoavgiften ska täcka administrativa kostnader för eSetts hantering av balansavräkningen.

Obalansavgift

Avgiften är direkt kopplad till respektive balansansvarigs obalans och ska täcka de kostnader som obalansen orsakar. Kostnaden räknas ut via balansavräkningen.

Avgift för effektreserven

Nationell avgift kopplad till finansiering av den svenska effektreserven. Tas ut av balansansvariga som är aktiva i svenska elområden baserat på deras förbrukning exklusive nätförluster för koncessionspliktiga nätavräkningsområden. Effektreservsavgiften tas endast ut under perioden 16 november till och med 15 mars under vardagar klockan 06:00-22:00 CET.

Aktuell effektreservavgift: 0,29 euro/MWh.

Resultatet av aktuell avgiftsnivå sammanställs vid slutet av varje effektreservperiod. Om det uppstått en vinst eller förlust så kommer den att inkluderas i beräkningen av avgiftsnivån för kommande period.