Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tariff, prislistor, avtal och abonnemang

Alla som äger en anläggning som är ansluten till transmissionsnätet ska betala en avgift till Svenska kraftnät. Prissättningen baseras på en särskild transmissionsnätstariff.

På den är här sidan förklaras transmissionsnätstariffen och avgifterna kopplade till den mer utförligt.

Bakgrund och enklare beskrivning av transmissionsnätstariffen

Abonnenter får tillgång till hela elmarknaden

Transmissionsnätstariffen är en prislista för avgifter för att transportera el på transmissionsnätet. Det är en punkttariff. Det betyder att abonnenten får tillgång till hela elmarknaden oavsett var själva inmatningen sker.

Den nätavgift som abonnenten betalar är oberoende av vilken annan aktör abonnenten gör affärer med. Exempelvis kostar det lika mycket för en norrländsk elproducent att mata in energi oavsett om konsumtionen sker i norra eller södra Sverige.

Abonnenter på transmissionsnätet debiteras för hur de nyttjat transmissionsnätet. Svenska kraftnät beräknar användningen genom att samla in mätvärden och avräkna kostnaden för nyttjande och utrikeshandel. Fakturering omfattar

  • effektavgifter
  • energiavgifter
  • och kostnaden för abonnemang som har överskridits.

Tariffen ska täcka Svenska kraftnäts kostnader för drift och underhåll av nätet samt bekosta inköp av el för förlusterna på nätet.

Prislistor för transmissionsnätet