Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cumhur Sel

Cumhur utvecklar IT-lösningarna för framtidens kraftsystem

Cumhur Sel, enhetschef inom avdelningen IT applikationsförvaltning, har en viktig roll i arbetet att skapa IT-systemen som ska möta samhällets ökade behov av el och möjliggöra energiomställningen.

”Jag är med och påverkar framtidens IT-system”

Kan du berätta kort om vad du jobbar med?

– Jag är chef för enheten applikationsförvaltningsstöd och tillförordnad chef för andra enheter. Enheterna ansvarar för drift, förvaltning och vidareutveckling av de IT-system och applikationer som finns i kontrollrummet. Till exempel har vi IT-system för styrning och övervakning av kraftsystemet, för balansering och marknadslösningar samt informationsutbyte med olika aktörer – allt från svenska till nordiska och europeiska. Det är otroligt kul och spännande med väldigt stort ansvar.

Vad tycker du mest om med din roll?

– Att jag är med och påverkar framtidens IT-system! Allt det som ska möjliggöra den gröna omställningen och minska klimatavtrycket. Samhällets behov av el ökar hela tiden, vilket vi också måste möta. I min roll ansvarar jag för en pusselbit i detta. En ökad andel förnybar elproduktion och förändringar i förbrukningsmönster ställer högre krav på våra system.

”Inte många som har en så här stor och komplex IT-utveckling”

Varför ska man välja att jobba med IT inom energisektorn?

– Energisektorn är det nya som kommer nu och i framtiden. Energifrågan blir allt viktigare i och med energiomställningen och digitaliseringen av allt vi gör. Det är ett otroligt viktigt utvecklingsområde, där det kommer att hända mycket framöver.

Och varför Svenska kraftnät?

– Det är inte särskilt många aktörer som har en så här stor och komplex IT-utveckling. På andra ställen arbetar du oftast med samma typ av IT-frågor, men här på Svenska kraftnät har vi ett stort IT-landskap – allt från ett vanligt intranät till vitala IT-system som ser till att det lyser i Sverige. Det är ett brett spektrum och en stor infrastruktur kopplad till det.

– Är man ute efter en utmaning och tycker att det är roligt med kluriga problem eller utvecklingsprojekt så vet jag att man kommer trivas som fisken i vattnet hos oss. Jag har varit här i över tio år själv och haft flera olika roller på vägen till att bli enhetschef. Vi bidrar till hela samhället och framtida generationer när vi bygger dagens och morgondagens IT-lösningar. På så sätt kommer vi att kunna hantera energiomställningen och framtidens kraftsystem.

Våra lediga tjänster

Vi rekryterar för fullt och kommer att fortsätta att göra det framöver!

Till våra lediga jobb

Våra lediga tjänster

Vi rekryterar för fullt och kommer att fortsätta att göra det framöver!

Till våra lediga jobb

Träffa fler medarbetare!

Träffa fler av våra medarbetare som berättar om sina roller, arbetet på Svenska kraftnät och hur de balanserar jobb och fritid.

Möt våra medarbetare
Granskad