Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Påverkan av stomljud och buller vid tunnelborrning

Nu är tunnelborrmaskinen Elektra på väg under Danderyd, mot Solna och Stockholm. Här beskrivs hur du kan påverkas, hur du kontaktar oss och vilka möjligheter som finns.

Påverkan av stomljud och luftburet buller

Att borra en tunnel har liten påverkan på omgivningen, jämfört med sprängd tunnel. Om du bor i en berggrundlagd bostad kan du märka stomljud från borrningen. Stomljud är vibrationer som sprider sig genom berget till byggnader. Det kan höras i en bostad under cirka tre veckor när borren passerar. Förutom bostadens grundläggning påverkas stomljudsnivån också av byggnadsmaterial, tunnelns djup under din bostad och vilket våningsplan du bor på. Vid ventilationsschakten kan buller från sprängning, borrning och transporter höras. Två ventilationsschakt kommer att byggas i Danderyd, ett i utkanten av Mörby och det andra vid Stocksundet. De övriga fyra ventilationsschakten byggs vid Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stadsgårdskajen och i utkanten av Hammarby Sjöstad.

Tillfällig vistelse

Om stomljudsnivån eller det luftburna bullret skulle överskrida nivåerna i projektets miljödom kan du erbjudas tillfällig vistelse. Det betyder att du får möjlighet att vistas på en annan plats än i din bostad under den tid tunnelborrmaskinen passerar.

Läs mer, ställ frågor eller lämna en intresseanmälan: www.svk.se/natutveckling/transmissionsnatsprojekt/anneberg-skanstull/tillfallig-vistelse/

Mätning av stomljud, buller och vibrationer

Längs tunnellinjen och vid ventilationsschakten finns mätpunkter. De är utvalda för att kontrollera att nivåerna för stomljud och buller i projektets miljödom inte överskrids. Du kan se tunnelborrmaskinens position här på hemsidan för att veta vart den befinner sig i förhållande till din bostad.

Kontakt och mer information

  • Projektets störningsjour tel. 010-475 81 50 med bemanning dygnet runt
  • Avisering inför sprängning eller borrning vid ventilationsschakt www.ncvib.com/sprangningsinformation
  • anneberg@svk.se
  • www.svk.se/anneberg-skanstull
  • Facebook @annebergskanstull
  • Projektets mobila utställning som följer tunnelborrmaskinen i markplan är tillfälligt pausad till följd av Covid-19