Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tillfällig vistelse

Följ projektet via

Att borra en tunnel har liten påverkan på omgivningen jämfört med att spränga, men du kan märka stomljud när tunnelborrmaskinen passerar under ditt hus.

Vid de ventilationsschakt som etableras längs tunnelsträckningen kommer också byggtransporter och mark- och sprängningsarbeten att utföras som ger upphov till buller och vibrationer. Projektets miljödom reglerar riktvärden för stomljud och luftburet buller.

Stomljud och tillfällig vistelse

Stomljud är vibrationer som sprider sig genom berget till byggnader på berggrundlagd mark. Du kan uppleva stomljud i bostaden under cirka tre veckor när borren passerar. Grundläggning, byggnadsmaterial, våningsplan och avståndet från borren till din bostad påverkar också stomljudsnivån. Vi utför mätningar för att följa upp ljudnivåer jämfört med miljödomens riktvärden.

Om stomljudet eller det luftburna bullret skulle överskrida riktvärden kan du som boende erbjudas tillfällig vistelse. Det gäller om du förväntas utsättas för stomljud eller luftburet buller över riktvärden inomhus, fem dagar i följd eller mer än fem dagar under en tiodagarsperiod.

Om du beviljas tillfällig vistelse står Svenska kraftnät för boendekostnaden. Vi ersätter inte för andra kostnader än boendet.

Vid brådskande störning, ber vi dig kontakta vår störningsjour på telefon 010-475 81 50.

Frågor och intresseanmälan

Om du har frågor, var vänlig mejla din fråga till anneberg@svk.se.

Fyll i anmälningsformuläret så kontaktar vi dig, skriftligt eller per telefon. Alla inkomna anmälningar diarieförs.

Anmälan tillfällig vistelse Anneberg-skanstull

Granskad