Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Regeringen upphäver överklagat beslut från Energimarknadsinspektionen

Regeringen har beslutat att upphäva det överklagade koncessionsbeslutet från Energimarknadsinspektionen (Ei). Anledningen är enligt regeringens beslut att Ei inte remitterat ärendet i tillräcklig omfattning. Nu har regeringen skickat tillbaka ärendet för vidare handläggning av Ei.

Den 23 november 2023 beslutade regeringen att upphäva Ei:s beslut att godkänna Svenska kraftnäts koncessionsansökan för att bygga ledningen mellan Ekhyddan och Nybro.

I beslutet framgår det att regeringen inte anser att Ei skickat ärendet på remiss i tillräcklig omfattning. Därför har regeringen nu skickat tillbaka ärendet till Ei för ny prövning.

– Ledningen behövs för att trygga elförsörjningen i Sydöstra Sverige och därför hoppas vi på en skyndsam och korrekt handläggning av ärendet när det nu åter landat på Ei:s bord, säger Martin Norlund, programledare för Ledningar Syd. 

Konsekvenser för projektet

Det finns en risk att detta försenar projektet i uppskattningsvis två år.

– Vi har tagit emot beslutet och behöver undersöka det närmare för att se vilka effekter det får för projektet och verksamheten i stort, säger Roger Sivert, projektledare för Ekhyddan–Nybro. 

Vi fortsätter med markundersökningar under vintern

De markundersökningar som vi på Svenska kraftnät har planerat startade upp under hösten och pågår under vintern. Förundersökningstillstånden för markundersökningarna påverkas inte av beslutet från regeringen. 

Vi kommer däremot att trappa ned och avsluta pågående stämpling och utsättning av skogsgatan. 

Tal del av en tidigare nyhet om  markundersökningarna samt värdering och stämpling av skog: Information om kommande intrångsvärdering och markundersökningar