Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ekhyddan-Nybro

Följ projektet via

Transmissionsnätet stärks mellan Ekhyddan och Nybro

Med en ny luftledning mellan Ekhyddan och Nybro ser vi till att transmissionsnätet förblir driftsäkert framöver när transporten av el genom sydöstra Sverige ökar.

Om projektet

Transmissionsnätet stärks mellan Ekhyddan och Nybro

Med en ny luftledning mellan Ekhyddan och Nybro ser vi till att transmissionsnätet förblir driftsäkert framöver när transporten av el genom sydöstra Sverige ökar.

Om projektet

Nytt om Ekhyddan-Nybro

Regeringen har gett besked


Besked gällande koncessionsansökningarna för de planerade transmissionsnätsledningarna mellan Ekhyddan-Nybro och Nybro-Hemsjö har dröjt. I torsdags, 16 september 2021, meddelade regeringen slutligen sitt beslut.

Nytt yttrande inskickat till regeringen i överklagan av Ei:s koncessionsbeslut


Svenska kraftnät har skickat in ett kompletterande yttranden i överklagan av Energimarknadsinspektionens (Ei) beslut om att avslå koncessionsansökningarna för Ekhyddan-Nybro och Nybro-Hemsjö.

Ny preliminär tidplan


Energimarknadsinspektionens avslag av koncessionsansökan gör att ledningen med all sannolikhet inte kan tas i drift 2023 som planerat. För att kunna börja bygga ledningen krävs koncession som vunnit lagakraft och när ett slutligt besked är att vänta är i nuläget oklart. Det gör det svårt att presentera en ny rimlig tidplan. Vår nuvarande uppskattning är att byggstarten kan ske 2023 och att ledningen tas i drift 2025. Tidplanen är högst preliminär och direkt beroende av tid och utfall i handläggningen av koncessionsärendet.

Fakta om Ekhyddan – Nybro

Svenska kraftnät planerar en ny 400 kV luftledning mellan Ekhyddan i Oskarshamns kommun och Nybro i Nybro kommun. För att minska risken för strömavbrott i regionen, vid ett fel i transmissionsnätet, behöver transmissionsnätet för el byggas ut. Ledningen blir cirka 98 kilometer.

Svenska kraftnät planerar också en ledning mellan Nybro och Hemsjö.

Tidplan

För att bygga ledningen krävs koncession som vunnit laga kraft. Vår nuvarande uppskattning är att byggstarten av den nya kraftledningen kan ske tidigast år 2025 och drifttagning kan då ske tidigast 2027.

Tidplanen är i nuläget osäker eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) prövar ärendet på nytt efter regeringens återvisning.

Händelse Tidpunkt
Samråd om flera utredningsområden 2014
Samråd om utbyggnadsförslag 2015
Ansökan om koncession till Energimarknadsinspektionen Juni 2017
Koncessionsbeslut Ei September 2019 
Överklagan till regeringen September 2019
Beslut regeringen, ärendet återvisat till Energimarknadsinspektionen 2021
Koncessionsbeslut Energimarknadsinspektionen 2022
Byggstart 2025
Drifttagning  2027
Karta över luftledningens sträckning mellan Ekhyddan och Nybro

Kontakt

Ställ en fråga om Ekhyddan – Nybro

Ställ din fråga och ange din e-post så svarar vi så snart vi kan.
Granskad