Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kontrakt tecknat för stamnätsstationen Grundfors

Kontrakt har idag tecknats med ABB/ Linxon för byggnation av Svenska kraftnäts nya station Grundfors i Västerbottens län, sydost om Storuman.

Entreprenaden som startar under våren 2020 omfattar byggnation av ett 400kV-ställverk och uppgår till drygt 200 miljoner kronor. Stationen planeras vara färdig att tas i drift under hösten 2022.

Den nuvarande stationen i Grundfors ansluter bland annat en ledning mot Norge, en ledning mellan SE1 och SE2 och två södergående ledningar. Stationen byggdes i mitten av 1950-talet och behöver nu förnyas. Eftersom den nuvarande stationen inte kan tas ur drift förrän den nya är färdigställd finns inte möjlighet att bygga inom det nuvarande stationsområdet. Därför skapas ett helt nytt stationsområde nordväst om den befintliga stationen.

Vid flytten av stationen anpassas den även för att möjliggöra anslutning av förnybar elproduktion som planeras i området.