Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Projekt: Öresundskablarna
Följ projektet via

I Öresund ligger Öresundskablarna, två kabelförbindelser för 400 kV mellan Grå Läge i Helsingborg, Skåne och Skibstrupgård i Danmark. Tillsammans med vår danska motsvarighet Energinet planerar vi nu att byta ut det norra kabelförbandet.

I Öresund ligger två, parallellgående 400 kV kabelförbindelser mellan Grå Läge i Helsingborg, Skåne och Själland i Danmark. Förbindelserna har varit i drift sedan 1973 respektive 1985. Den sydliga och äldsta kabelförbindelsen förnyades under 2020. Nu ska även den nordliga kabelförbindelsen förnyas då det börjar närma sig dess beräknade livslängd. Förbindelserna är viktiga för elförsörjningen i både Sverige och Danmark under såväl normala som ansträngda förhållanden. Den nya kabelförbindelsen kommer att ha samma överföringskapacitet som den befintliga och de nya kablarna planeras att ha samma anslutningspunkter och utnyttja i huvudsak samma sträckning som de befintliga kablarna. Sträckan mellan Sverige och Danmark är cirka 7,5 kilometer lång.

karta öresundskablarna