Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Station Tuna:
Om projektet

Följ projektet via

Svenska kraftnät bygger om och förnyar transmissionsnätsstationen Tuna, Uppsala län. Det gör vi för att stärka transmissionsnätet i snitt 2 och 3 och minska risken för strömavbrott i Stockholm-Uppsalaregionen.

Stockholm-Uppsalaregionen växer och har ett ständigt ökande elbehov. För att möjliggöra mer el till regionen ansluter Svenska kraftnät två 400 kV-ledningar samt kompletterar befintlig stationsbyggnad i station Tuna. Den befintliga ställverket består av ett nybyggt 400 kV-ställverk och ett äldre 220 kV-ställverk som kommer förnyas 2024/2025.

Projekt Tuna angränsar till flera andra av Svenska kraftnäts pågående utbyggnadsprojekt i samma geografiska område. Dessa är bland andra Forsmark stationsförnyelse, Hamra stationsförnyelse samt flertalet investeringsprojekt inom paketet NordSyd.

Gränsen mellan elområde 2 och 3, det så kallade snitt 2, kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar de närmsta 20 åren. Resultatet kommer att bli ett mer flexibelt och robust transmissionsnät som är förberett för förändringar i det svenska elsystemet och samtidigt kan möta behoven av ökad överföring från norr till söder. Det samlade namnet på investeringspaketet är NordSyd.

Granskad