Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Station Horndal:
Station Horndal stärker transmissionsnätet

Följ projektet via

Förnyelsen av station Horndal innebär att Svenska kraftnät bygger en helt ny 220 kV-station bredvid den befintliga. Tillsammans med en framtida ny 400 kV-station i samma område blir den en robust och flexibel del av transmissionsnätet.

Förnyelsen möter dagens krav

Svenska kraftnäts delar av station Horndal har nått sin tekniska livslängd och behöver moderniseras för att nå dagens krav på ett person- och driftsäkert transmissionsnät med säkra elleveranser till regionen. Förnyelsen innebär att Svenska kraftnät behöver bygga en helt ny 220 kV-station bredvid den befintliga. Större delen av den befintliga 220 kV-stationen rivs när den nya är i drift.

Angränsande utbyggnadsprojekt

Projekt Horndal angränsar till flera andra av Svenska kraftnäts pågående utbyggnadsprojekt i samma geografiska område: ledningsprojektet Horndal–Avesta som ingår i program Ledningar Syd samt ett flertal projekt inom investeringspaketet NordSyd.

Ett mer flexibelt och robust transmissionsnät

Gränsen mellan elområde 2 och 3, det så kallade snitt 2, kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar de närmsta tjugo åren. Resultatet kommer bli ett mer flexibelt och robust transmissionsnät som är förberett för förändringar i det svenska elsystemet. Det möter samtidigt behoven av ökad överföring från norr till söder.

Det finns flera drivkrafter bakom utvecklingen av transmissionsnätet. Äldre ledningar och stationer behöver förnyas. Vi behöver kunna ansluta förnybar elproduktion. Och vi måste skapa förutsättningar för en gemensam europeisk elmarknad.

Granskad