Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Projekt: Ekhyddan–Nybro
Följ projektet via

Svenska kraftnät planerar en ny luftledning mellan Ekhyddan och Nybro för att förstärka transmissionsnätet för el i sydöstra Sverige. Den behövs eftersom elbehovet i regionen ökar och utlandsförbindelsen NordBalt kräver ökad kapacitet i transmissionsnätet. Med ledningen minskar vi även risken för att ett fel i transmissionsnätet leder till stora strömavbrott.

Den planerade luftledningen ska gå mellan Ekhyddan i Oskarshamns kommun och Nybro i Nybro kommun – en sträcka på omkring 98 kilometer.

Varför behövs den nya ledningen mellan Ekhyddan–Nybro?

I framtiden kommer större mängder el att transporteras genom sydöstra Sverige för att möta det ökade elbehovet. 

Förbindelsen NordBalt mellan Nybro i Sverige och Klaipeda i Litauen, som togs i drift i början av 2016, ställer också krav på ökad kapacitet i transmissionsnätet. 

NordBalt har stor säkerhetspolitisk betydelse i Östersjöområdet och förbättrar de baltiska ländernas försörjningssäkerhet samtidigt som den medger import till Sverige under tider med elunderskott.

Läs mer om NordBalt.

Transmissionsnätet behöver förstärkas för att minska risken för strömavbrott

För att klara belastningar som kan uppstå på grund av NordBalt behöver transmissionsnätet kring Nybro förstärkas med två nya ledningar: Ekhyddan–Nybro och Nybro– Hemsjö. 

Med ledningarna ser vi till att elen kan ta andra vägar om det uppstår ett fel någonstans i transmissionsnätet. På så sätt minskar vi risken för att fel i transmissionsnätet leder till stora strömavbrott i området. 

Här kan du läsa mer om systerprojektet:
Nybro–Hemsjö

Granskad