Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Projekt: Nybro–Hemsjö
Följ projektet via

Svenska kraftnät planerar en ny luftledning mellan Nybro och Hemsjö för att förstärka transmissionsnätet för el i sydöstra Sverige. Det behövs eftersom mer el transporteras genom regionen. Med ledningen minskar vi risken för att ett fel i transmissionsnätet leder till stora strömavbrott.

Mer el kommer att transporteras genom regionen

I framtiden kommer större mängder el att transporteras genom sydöstra Sverige. Det beror till bland annat på den nya förbindelsen NordBalt mellan Nybro i Sverige och Klaipeda i Litauen, som togs i drift i början av 2016. NordBalt har stor säkerhetspolitisk betydelse i Östersjöområdet och förbättrar de baltiska ländernas försörjningssäkerhet samtidigt som den medger import till Sverige under tider med elunderskott. 

Läs mer om NordBalt.

Transmissionsnätet behöver förstärkas för att minska risken för strömavbrott

För att klara den ökade belastningen från den nya förbindelsen behöver transmissionsnätet kring Nybro förstärkas med en ny ledning. Med ledningen ser vi till att elen kan ta andra vägar om det blir ett fel någonstans i transmissionsnätet. Därigenom minskar vi risken för att fel i transmissionsnätet leder till stora strömavbrott i området.

Vi planerar en ny luftledning mellan Nybro och Hemsjö

För att förstärka transmissionsnätet planerar Svenska kraftnät att bygga en luftburen ledning i sydöstra Sverige. Luftledningen ska gå Nybro i Nybro kommun och Hemsjö i Olofströms kommun – en sträcka på omkring 91 kilometer.

Granskad