Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Horred-Breared

Följ projektet via

Åldrad ledning ersätts mellan Horred och Breared

Transmissionsnätsledningen mellan Horred i Marks kommun och Breared i Halmstad kommun är ålderstigen och ska ersättas med en ny ledning för att upprätthålla säkerheten i elförsörjning av södra Sverige.

Om projektet

Åldrad ledning ersätts mellan Horred och Breared

Transmissionsnätsledningen mellan Horred i Marks kommun och Breared i Halmstad kommun är ålderstigen och ska ersättas med en ny ledning för att upprätthålla säkerheten i elförsörjning av södra Sverige.

Om projektet

Nytt om projektet

Samråd för flytt av E.ON:s 130 kV-ledning Sälleberget-Breared


I samband med förnyelsen av Horrd-Breared ska E.ON Energidistribution ABs 130 kV-ledning mellan Sälleberget och Breared flyttas. E.ON Energidistribution AB bjuder nu in till samråd avseende ny 130 kV luftledning mellan Sälleberget och station Breared i Hylte och Halmstads kommuner. Se länk till samrådet här.

Frågor och svar från informationsmötet finns nu publicerat


Nu finns en sammanställning av svar på de frågor som skickades in under Svenska kraftnäts digitala informationsmöte 2 februari 2021.

Nu finns digitalt informationsmöte att se i efterhand


Tisdag 2 februari sändes ett digitalt informationsmöte om förnyelsen av 400 kV-ledningen mellan Horred och Breared. Nu finns en textad version av sändningen publicerad och kan ses i efterhand.

Om Horred-Breared

Ledningen som ska förnyas går mellan station Horred i Marks kommun och station Breared i Halmstad kommun. 400 kV-ledningen byggdes i mitten på 1950-talet och har nu nått den åldern att den behöver förnyas. Förnyelsen görs genom att en ny 400 kV luftledning byggs mellan stationerna. När den nya ledningen är färdigbyggd och tagen i drift kan den ålderstigna ledningen rivas.

Teknik: 400 kV växelström luftledning

Längd: ca 70 km

Kommuner: Marks, Varberg, Hylte, Falkenberg och Halmstad.

Län: Västra Götaland och Halland

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Informationsmöten Oklart med hänsyn till coronavisruset
Projektering 2020-2023
Ansökan koncessionsförlängning 2021
Koncessionsbeslut Ei Prel. 2022
Byggstart 2026
Drifttagning av ny ledning 2028
Rivning av befintlig ledning 2029

 

 

Transmissionsnätet på västkusten förnyas

Stora delar av transmissionsnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas de närmsta åren, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Detta projekt är en del i det omfattande förnyelsearbetet.

Granskad