Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät ökar kapaciteten från norra till södra Sverige med 800 MW

Svenska kraftnät investerar över fyra miljarder för att öka överföringskapaciteten från norra till södra Sverige med 800 MW till år 2029. Men inte genom att bygga nya ledningar utan genom att förnya och uppgradera stationer samt investera i andra effekthöjande åtgärder.

Styrelsen i Svenska kraftnät har beslutat om två stationsförnyelser. Dels i Vittersjö i Gävle och Bäsna i Dalarna. Dessa ingår i ett större investeringspaket som redan är inlett. Det består framför allt av shuntkompensering och tio seriekompenseringsstationer längs de nord-sydliga ledningarna från Ånge i Västernorrland till Ludvika i södra Dalarna.

– Det som är speciellt med dessa investeringar är att vi åstadkommer en mycket stor kapacitetsökning på 800 MW – vilket motsvarar elförbrukningen i tre mellanstora städer som Uppsala och Örebro – på relativ kort tid. Åtgärderna gör att vi kan utnyttja befintliga ledningar i större utsträckning, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem.

De stora fördelarna med dessa åtgärder, enligt Daniel Gustafsson, är att vi kan möjliggöra kapacitetsökningar långt innan nya ledningar är på plats .

– Att öka effektiviteten och kapaciteten i vårt befintliga stamnät genom uppgraderingar och kompletterande investeringar är lösningar vi tar till när så är möjligt¸ säger han.

Denna åtgärd är en del av Svenska kraftnäts största investeringsprogram Nordsyd som bland annat ökar överföringskapaciteten från norra till södra Sverige från dagens 7 300 MW till 10 000 MW fram till 2040. Programmet består bland annat av 2 000 km ledningar (både nya och ersättning för gamla), och cirka 35 stationer.

– Med de tidiga åtgärderna kan vi öka överföringsförmågan redan successivt från 2026 från dagens 7 300 MW till 8 100 MW 2029, säger Daniel Gustafsson.

Analyser visar att när dessa tidiga åtgärder är på plats, allt annat lika, sjunker snittpriserna på el i Sveriges två södra elområden. Exakt hur mycket prisnivån sjunker beror på många faktorer, såsom förändringar i elproduktion respektive förbrukning.