Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avslutade FoU-projekt

Ta del av våra genomförda forskningsprojekt.

Energilager för ökad kapacitet

Svenska kraftnät har under 2022 genomfört ett forsknings- och utvecklingsprojekt för att utreda nyttan av nya lösningar och för att identifiera realiserbara tekniska lösningar, som kan öka överföringsförmågan i det svenska transmissionsnätet.

Mer om projektet Energilager för ökad kapacitet

Smarta elnät

Smarta elnät är ett brett begrepp som ska ge användare av näten, producenter och elanvändare nya möjligheter att aktivt bidra till ett hållbart system som använder energin smartare.

Mer om projektet Smarat elnät

Pilotprojekt inom förbrukningsflexibilitet/ene­rgilager

Svenska kraftnät genomförde under våren 2018 ett pilotprojekt tillsammans med Fortum. Syftet med pilotprojektet var att testa hur förbrukningsflexibilitet/energilager kan fungera som reglerresurs i den automatiska frekvensstyrda störningsreserven.

Mer om pilotprojektet Förbrukningsflexibilitet/ene­rgilager

Flexibla hushåll

Svenska kraftnät har tillsammans med Fortum genomfört ett pilotprojekt för att utvärdera hur hushåll skulle kunna delta i den automatiska frekvensregleringen, som stabiliserar frekvensen vid små produktions- och konsumtionsförändringar.

Mer om projektet Flexibla hushåll

Granskad