Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elområdesöversyn

Nu görs en gemensam översyn av indelningen av elområden i Europa. Svenska kraftnät ansvarar som systemansvarig för det svenska överföringssystemet för el, för att genomföra Sveriges översyn. Arbetet styrs av EU:s gemensamma regelverk.

Elområdesöversynen är ett steg i införandet av EU:s inre marknad för el. Arbetet kommer att resultera i ett gemensamt förslag om att ändra eller bibehålla nuvarande elområden. Att vi gör en översyn betyder alltså inte automatiskt att nuvarande elområdesindelning förändras.

Svenska kraftnät ansvarar, som systemansvarig för det svenska överföringssystemet för el, för att genomföra Sveriges översyn. Vårt mål är en korrekt prissättning för våra kunder oavsett var i nätet de är belägna och förutsättningar för att hantera strukturella flaskhalsar i transmissionsnätet på ett effektivt sätt.

Observera att tidplanen för den gemensamma europeiska elområdesöversynen har förskjutits, preliminärt till kvartal 4, 2024. Förseningen beror på att arbetet med elmarknadsmodellerna samt genomförandet av beräkningarna har visat sig ta mer tid än förväntat. Att det är första gången som den här nya metoden för utvärdering av elområden används, ökar också arbetets komplexitet och gör det mer tidskrävande.
 

Vad händer nu

Elområdesöversynen är i slutfasen och just nu färdigställer Svenska kraftnät och övriga TSO:er

  • en gemensam rapport för studien som helhet
  • förslag till EUs medlemsländer om att antingen bibehålla eller förändra nuvarande elområdesindelning.

Både rapport och förslag ska förankras inom det europeiska samarbetet.

Arbetet och processen hittills

Själva elområdesöversynen inleddes 2022, efter att ACER fattat beslut om vilken metod vi ska använda och vilka alternativa elområden som vi ska undersöka. 

Mer om elområdesöversynen