Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Forskning och utveckling (FoU)

Vi driver och stöttar forskningsprojekt för att klara viktiga utmaningar för transmissionsnätet för el och dammsäkerheten. En del av vår forskning bedrivs i utvecklingsföretaget Energiforsk, som Svenska kraftnät är delägare i, och av anlitade konsultfirmor. Vi stödjer också forskningsprojekt, doktorandprojekt och examensarbeten vid de tekniska högskolorna runt om i Sverige.

Fyra strategiska FoU-områden

Forskning och utveckling (FoU) på Svenska kraftnät bedrivs inom de fyra strategiska FoU-områdena

  • Ny teknik
  • Systemutmaningar
  • Digitalisering
  • Kompetensförsörjning

Läs mer om våra forskningsområden

Hur organiseras FoU på Svenska kraftnät?

Den FoU-ansvarige leder FoU-verksamheten. Till sin hjälp har han en FoU-koordinator för vart och ett av de fyra FoU-områdena.

Koordinatorerna och den FoU-ansvarige har en styrgrupp till stöd, som tillsammans beslutar om och säkerställer att relevanta FoU-projekt drivs och prioriteras samt att det finns medarbetare som har tid att lägga på de FoU-åtaganden som görs.

Svenska kraftnäts forsknings- och utvecklingsplan anger verksamhetens inriktning under perioden 2021-2024 och utgår ifrån indelningen av FoU-verksamhetens fyra strategiska FoU-områden.

Ladda ner forsknings- och utvecklingsplanen för perioden 2021-2024 (pdf, 4,3 MB, nytt fönster) (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Kontakt

Granskad