Hur går anslutningsprocessen till?
Steg 1 – Ansökan
- Läs igenom Principer och vägledning för anslutning till Stamnätet (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- Om det finns oklarheter, ta kontakt med Svensk kraftnät innan ansökan om anslutning skickas in.
- Skicka in ansökan via formuläret
Steg 2 – Återkoppling
När en ansökan om anslutning har inkommit bekräftar Svenska kraftnät mottagandet till sökanden inom två veckor. I samband med bekräftelsen tilldelas sökanden en kontaktperson hos Svenska kraftnät.
Inom två månader från det att ansökan mottagits lämnar Svenska kraftnät besked om huruvida ansökan uppfyller kraven eller om kompletteringar krävs.
Om ansökan bedöms vara komplett, informeras sökanden om en preliminär tidpunkt för ett kommande informationsmöte. Om ansökan inte uppfyller kraven, innehåller återkopplingen information om vilka kompletteringar som krävs samt en tidsfrist för att inkomma med dessa. Om sökanden inte lämnar in begärda kompletteringar inom angiven tidsfrist, avslås ansökan och ärendet avslutas hos Svenska kraftnät.
Steg 3 – Informationsmöte
När Svenska kraftnät har fastställt ett preliminärt datum för när undersökningen kan påbörjas, kallas sökanden till ett informationsmöte.
Mötet har flera syften:
• Att ge sökanden en övergripande bild av anslutningsärendet i relation till andra pågående ärenden och undersökningar.
• Att översiktligt presentera de tekniska krav och villkor som gäller vid anslutning till stamnätet.
• Att informera om undersökningsavgiftens storlek.
• Att ge sökanden möjlighet att beskriva projektet mer ingående, inklusive behov enligt ansökan, samt att ställa frågor om den fortsatta processen
I samband med informationsmötet tillhandahåller Svenska kraftnät en preliminär tidplan för undersökningens genomförande. Tidplanen omfattar förväntad start- och sluttid för undersökningen samt tidpunkt för fakturering av undersökningsavgiften.
Steg 4 – Undersökningsavgift
Om en ansökan föranleder att Svenska kraftnät genomför en undersökning, tas en undersökningsavgift ut. Undersökningsavgiften består av en fast och en rörlig del. Den fasta avgiften uppgår till 100 000 kronor och gäller oavsett ansökans omfattning, för samtliga ansökningar som kräver någon form av undersökning. Den rörliga avgiften är beroende av ansökans storlek, då större ansökningar kräver mer omfattande analyser. För år 2025 uppgår den rörliga avgiften till 1 200 kronor per megawatt (MW). Undersökningsavgiften justeras årligen i enlighet med förändringar i konsumentprisindex (KPI).
Undersökningsavgiften faktureras en månad innan undersökningen planeras att påbörjas och ska vara betald innan undersökningen inleds. Avgiften avräknas inte mot eventuell anslutningsavgift vid genomförd anslutning.
Steg 5 – Undersökning
Undersökningen inleds efter att undersökningsavgiften har betalats. Den inledande fasen består av en nätanalys, där Svenska kraftnät genomför kapacitetsberäkningar och andra relevanta studier för att identifiera vilka åtgärder som krävs för att möjliggöra anslutningen. I denna fas påbörjas även arbetet med att ta fram en preliminär tidplan samt en grov kostnadsuppskattning för anslutningen, baserat på de åtgärder som identifieras i nätanalysen.
Om undersökningen visar att kapacitet finns tillgänglig, eller kan möjliggöras genom identifierade åtgärder, lämnas ett förhandsbesked om anslutning till sökanden. Om kapacitet inte finns tillgänglig inom befintligt nät eller inom ramen för planerade eller pågående nätförstärkningsåtgärder, kan en mer omfattande systemanalys krävas. En sådan analys omfattar ett större geografiskt område och kan medföra längre handläggningstid, vilket kan fördröja utfärdandet av förhandsbesked om anslutning.
Steg 6 – Förhandsbesked om anslutning
Förhandsbesked om anslutning lämnas normalt inom tolv månader från det att undersökningen påbörjats. I beskedet redovisar Svenska kraftnät de åtgärder som bedöms nödvändiga för anslutningen, den kapacitet som kan erbjudas sökanden, en preliminär tidplan samt en uppskattad kostnad för anslutningen. Beskedet innehåller även en övergripande beskrivning av de tekniska krav som kommer att gälla vid en eventuell anslutning. I samband med förhandsbeskedet skickas även ett förprojekteringsavtal till sökanden.
Steg 7 – Förprojekteringsavtal
Efter mottaget förhandsbesked har sökanden sex månader på sig att besluta om denne önskar gå vidare med anslutningsärendet genom att teckna förprojekteringsavtal. Om avtalet inte undertecknas inom angiven tidsfrist avslutas ärendet hos Svenska kraftnät och eventuell reserverad kapacitet upphör att gälla.
Förprojekteringsavtalet reglerar villkoren för förprojekteringen, inklusive de kostnadsposter som kan hänföras till anslutande part. Sökanden förbinder sig att tillhandahålla det underlag som, utöver informationen i ansökan, krävs för att Svenska kraftnät ska kunna genomföra förprojekteringen. Om erforderlig information inte tillhandahålls i enlighet med avtalet, upphör avtalet att gälla och därmed även reservationen av kapacitet.
Steg 8 – Förprojektering
När förprojekteringsavtalet har undertecknats av båda parter fattar Svenska kraftnät ett inriktningsbeslut, varefter förprojekteringen kan inledas. Förprojekteringen omfattar bland annat val av genomförandealternativ (förstudie), framtagande av underlag för tillståndsansökningar och markåtkomst, inlämnande av ansökan om nätkoncession, geotekniska undersökningar samt framtagande av tekniska och kommersiella upphandlingsdokument. För ledningsprojekt omfattar förprojekteringen även detaljprojektering fram till upphandling av entreprenadkontrakt.
Svenska kraftnät påbörjar även arbetet med att ta fram den projektspecifika tekniska kravställningen för anslutningen. Detta kan inkludera elkvalitetsmätningar för att fastställa gränsvärden för parametrar med betydelse för elkvaliteten. Svenska kraftnät kan även begära in kompletterande underlag från anslutande part för att fastställa kravbilden.
Steg 9 – Besked om stationsplacering
När förstudien har nått den punkt där koordinater för Anslutningspunkten har fastställts, meddelas anslutande part genom ett besked om stationsplacering. I de flesta fall krävs en anslutande ledning till anslutningspunkten, och med informationen från beskedet kan anslutande part ansöka om koncession för denna ledning. Koncessionsansökan ska vara inlämnad till Energimarknadsinspektionen innan ett anslutningsavtal kan tecknas.
Steg 10 – Besked om anslutning
Vid besked om anslutning informerar Svenska kraftnät anslutande part om parametrar för plats och övergripande teknisk utformning, samt om den senast tillgängliga uppskattningen av kostnad och tidplan för anslutningen.
Steg 11 – Anslutningsavtal
Anslutningsavtal översänds till anslutande part i samband med besked om anslutning och ska undertecknas inom sex månader från det att beskedet mottagits. För att ett anslutningsavtal ska kunna tecknas krävs att anslutande part har lämnat in en koncessionsansökan för den anslutande ledningen. Om avtalet inte tecknas inom angiven tidsfrist upphör Svenska kraftnäts utfästelse om anslutning att gälla, och en ny ansökan måste då lämnas in.
Anslutningsavtalet fastställer de slutliga villkoren för anslutningen till stamnätet. Det omfattar bland annat:
• Den tekniska utformningen av anslutningen
• Tilldelad kapacitet och tillhörande tidsfrister
• Storleken på eventuell anslutningsavgift
• Kostnader hänförliga till anslutande parts anläggning
Tilldelad kapacitet är villkorad och gäller endast under förutsättning att motsvarande in- eller utmatningseffekt abonneras i nyttjandeavtalet innan den i anslutningsavtalet angivna tidsfristen löper ut. Abonnemanget i nyttjandeavtalet ska i sin tur spegla faktisk nyttjad effekt. Kapacitet tilldelas således utifrån faktiskt nyttjande.
Om tidsfristen för att uppnå avtalad effekt enligt anslutningsavtalet inte kan infrias finns möjlighet för anslutande part att ansöka om ändring av tidsfristen. Ansökan om förändring av tidsfrister sker via blankett Förlängning av tidsfrister anslutningsavtal. Fyll i blanketten och skicka den tillsammans med uppdaterad energianalys och tidplan via mejl till anslutningar@svk.se. Svenska kraftnät genomför därefter en bedömning ifall ansökt ändring av tidsfristen kan beviljas.
Vidare reglerar anslutningsavtalet de allmänna avtalsvillkoren samt de tekniska krav och villkor som gäller för anslutning till stamnätet. Dessa krav kompletterar och preciserar gällande förordningar och föreskrifter. De tekniska kraven återfinns dels i Tekniska avtalsvillkor, dels i en projektspecifik kravbild som kan omfatta exempelvis:
• Spänningsreglering och förmåga till utbyte av reaktiv effekt
• Elkvalitet
• Risk för oönskad interaktion
• Anslutning av förbrukningsanläggningar med betydande påverkan på driftsäkerheten till anslutande parts nät