Principer och vägledning för anslutning till stamnätet
Här hittar du all aktuell information om Svenska kraftnäts arbete med anslutningsprinciper och vägledning.
Svenska kraftnäts vägledning går igenom de centrala principerna, tekniska kraven och processen för anslutning till stamnätet och har till syfte att främja transparens och förutsägbarhet kopplat till Svenska kraftnäts anslutningsprocess.
Vägledningen riktar sig främst till ägare av distributionssystem, eftersom det är de som i de flesta fall ansluter till stamnätet. Distributionsnätsägarna ansluter i sin tur elproducenter, elanvändare och andra distributionssystem. Konsulter, projektledare, beslutsfattare inom energisektorn samt myndigheter kan också ha nytta av dokumentet som referensmaterial.
Projekt som söker anslutning via ett underliggande elnät i förhållande till stamnätet behöver i första hand följa den anslutningsprocess som gäller för det distributionssystem där anslutningspunkten befinner sig. Det beror på att anslutningsprocesserna idag varierar mellan olika distributionsnätsägare, även om det finns en ambition att harmonisera dem.
Energiföretagen har gemensamt med branschen tagit fram motsvarande vägledning: Branschpraxis mognadsgrad (.pdf) Öppnas i nytt fönster som utgår utifrån region- och lokalnäts anslutningsprocesser.
Under våren 2025 (1 april till 9 maj) var Svenska kraftnäts Principer och vägledning för anslutning till stamnätet på remiss till branschen.
Svenska kraftnät har nu omhändertagit inkomna synpunkter och en slutgiltig version av Principer och vägledning för anslutning till stamnätet är publicerad (.pdf) Öppnas i nytt fönster.
Införda förändringar innan externremiss (1 april- 9 maj)
En del av den vidareutvecklade versionen av Vägledning för anslutning till stamnätet har haft till syfte att förtydliga och förklara de principer och förutsättningar som gäller vid anslutning till stamnätet, mognadsgrad vid anslutning till stamnätet samt de tekniska krav och villkor som gäller vid anslutning till stamnätet. Dessutom har Svenska kraftnät:
- återinfört samt i viss mån reviderat tidsangivelser och tidsfrister i processen
- beskrivit hur vi förhåller oss till hantering av önskemål om ändrade tidsfrister där det råder/inte råder en konkurrenssituation
- uppdaterat undersökningsavgiften från dagens fasta kostnad till en modell med fast och rörlig kostnad
- gjort en översyn av definitioner och begrepp utifrån Branschpraxis Mognadsgrad.
Revideringar efter externremiss
Svenska kraftnät har publicerat samtliga 15 remissvar som kommit in. Här är några av de ändringar som Svenska kraftnät har gjort efter att ha tagit emot och gått igenom de synpunkter som kommit in:
- Ett nytt inledningskapitel som förtydligar:
- Vilka målgrupper vägledningen vänder sig till.
- Att processen för anslutning till stamnätet skiljer sig från den som används av region- och lokalnätsföretag.
- Förtydliganden kring anslutningsprinciperna som belyser att undantag från grundprinciperna att alla anslutningar sker via regionnät kan förekomma där det är mer rationellt (men ansökan går via regionnät och först när ansökan och teknisk lösning utreds kan en möjlig hantering bli en direktanslutning till stamnätet).
- Förtydliganden kring hantering av önskemål om ändrade tidsfrister, men mer detaljer får bli i en senare version efter dialog med regionnäten.
- Förtydligat tilldelning av kapacitet till anslutningar som ryms i befintligt nät.
Fortsatt vidareutveckling av Principer och vägledning för anslutning till stamnätet
Svenska kraftnät ser att det finns ett fortsatt behov av att vidareutveckla vägledningen allteftersom, och planerar för årliga uppdateringar. Svenska kraftnät ser bland annat ett behov av att uppdatera vägledningen med:
- ytterligare förtydliganden kring hantering av önskemål om ändrade tidsfrister
- reservation av kapacitet för allmän samhällstillväxt
- förtur för anslutningar som ryms inom befintligt nät där en konkurrenssituation råder och så vidare.