Svenska kraftnäts marknadsövervakningsfunktion och REMIT
Svenska kraftnät bedriver marknadsövervakning i enlighet med EU-förordningen REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency).
Syfte med marknadsövervakning
Syftet med Svenska kraftnäts marknadsövervakning är att säkerställa att handeln på balansmarknaderna sker på ett rättvist, transparent och förtroendegivande sätt. Marknadsövervakningen fokuserar särskilt på att upptäcka marknadsmissbruk, såsom insiderhandel och otillbörlig påverkan på marknadspriser.
Budgivning och prissättning
För aktörer på balansmarknaderna innebär REMIT-förordningen att budgivning ska spegla ett rättvist och konkurrensutsatt samspel mellan marknadspris, utbud och efterfrågan. Bud får inte utformas på ett sätt som otillbörligt påverkar prisbildningen, exempelvis genom att sända missvisande prissignaler eller genom att sätta priser som inte kan motiveras av tekniska, regulatoriska eller ekonomiska skäl.
Som utgångspunkt rekommenderas att bud baseras på marginalkostnad eller en realistisk alternativkostnad. REMIT förbjuder inte höga priser, men dessa måste kunna motiveras utifrån realistiska omständigheter. Om en aktör avviker från dessa principer kan beteendet i vissa fall utgöra grund för marknadsmanipulation enligt artikel 5 i REMIT.
Svenska kraftnät rekommenderar att marknadsaktörer har en tydlig och spårbar dokumentation över sina budstrategier och underlag till enskilda bud.
Ansvar och följder
Aktörer som verkar på marknaderna är skyldiga att känna till de regler som gäller för prissättning av resurser enligt gällande lagstiftning. Vid tillfällen då marknadsmanipulation inte kan uteslutas, lämnar Svenska kraftnäts marknadsövervakningsfunktion vidare ärendet till Energimarknadsinspektionen för bedömning och vidare åtgärd.
Kontakt och mer information
Vid frågor om Svenska kraftnäts marknadsövervakning, kontakta marknadsovervakning@svk.se