Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elbrist, effektbrist eller kapacitetsbrist?

Elbrist, effektbrist och kapacitetsbrist är viktiga ord när vi pratar om förändringen av energisystemet. Lär dig mer om hur vi använder dessa ord när vi beskriver det pågående arbetet för att möjliggöra energiomställningen och möta kommande utmaningar.

Begreppet elbrist använder vi om vi talar om brist på elenergi sett över längre tid. I Sverige som helhet har vi generellt sett inte någon elbrist. Det produceras mer el inom landet än det konsumeras de flesta av årets timmar. Sverige är en stor nettoexportör av el, och elöverskottet har successivt ökat under flera år.

Effektbrist uppstår när det vid ett givet tillfälle inte finns tillräckligt med el för att möta efterfrågan i Sverige eller inom något av de fyra elområden som Sverige är uppdelat i. Här talar vi alltså om en mer kortsiktig brist som uppstår eftersom det i varje ögonblick måste produceras lika mycket el som det konsumeras.

Kapacitetsbrist handlar om svårigheten att förflytta elen till där den behövs, trots att det finns tillräckligt med eleffekt i systemet i stort. Risken för kapacitetsbrist är störst i områden som använder mycket el, som i stora städer eller där det finns stora elkrävande industrier.  Men det kan också förekomma brist på överföringskapacitet mellan exempelvis norra och södra delen av landet. 

När blir det risk för effektbrist? 

Risk för effektbrist uppstår när efterfrågan på el är större än tillgången inom ett elområde. Oavsett hur högt priset blir finns det ingen ytterligare elproduktion att starta och ingen mer el att importera till elområdet, antingen på grund av att förbindelserna redan är fullt utnyttjade eller för att ingen eleffekt finns att köpa i angränsande elområde. Elkundernas flexibilitet har heller inte lett till en tillräckligt minskad elanvändning som ett svar på de höga priserna. 

När blir det risk för lokal kapacitetsbrist?

Det som utmärker ett lokalt område som riskerar kapacitetsbrist, som exempelvis en storstad, är att det har samma elpris som kringliggande regioner. Elpriset ändras inte lokalt när efterfrågan ökar. Om elanvändningen då överstiger elnätets kapacitet att försörja området kan det uppstå kapacitetsbrist. Om det inte finns lokal elproduktion som kan startas kan lokala flexibilitetsmarknader eller exempelvis batterilager bidra för att minska risken för kapacitetsbrist. 

Hur kan man ha ett elenergiöverskott och samtidigt effektbrist?

Det finns inget motsatsförhållande i att vi inom landet samtidigt kan ha ett stort elenergiöverskott över året, och perioder då vi har ett stort eleffektunderskott. Elenergiöverskottet innebär helt enkelt att vi sammantaget under hela året producerat mer än vad vi konsumerat, oberoende av när under året det skett.

Under året kan det däremot ha funnits vissa perioder, vanligen under vintern, när den effekt som produceras inte är tillräcklig för att täcka förbrukningen.