Om obalanskostnader och Svenska kraftnäts ansvar
Höga obalanskostnader har skapat oro, särskilt för mindre elproducenter. Vi följer noggrant vad som behöver justeras, har redan vidtagit åtgärder och arbetar aktivt för att skapa en mer rättvis, stabil och transparent balansmarknad.
Producenter och konsumenter, däribland mindre vindkraftsproducenter, har vid några tillfällen under våren drabbats av mycket höga obalanskostnader. Detta har lett till att vissa har valt att stänga av sina vindkraftverk, av oro för höga kostnader.
Vi förstår att det väcker starka känslor. Samtidigt är det viktigt att förstå hur ansvar och betalningsflöden fungerar i elsystemet. Svenska kraftnät har avtal med balansansvariga företag, inte med enskilda elproducenter. Det är dessa balansansvariga som ansvarar för att elproduktionen är lika stor som elförbrukningen – och som hanterar både intäkter och kostnader för obalanser. I sin tur har de avtal med sina kunder, exempelvis vindkraftsparker.
Under våren har ett nytt system för att balansera elsystemet införts. Den kostnadsmässiga avräkningen för balansenergi sker nu varje kvart istället för varje timme, vilket innebär att balanseringen har automatiserats i hög grad.
För att hålla balansen så aktiveras dessutom mer reserver i Sverige än tidigare, eftersom nätet allt oftare är fullt nyttjat utifrån elhandeln inför driftkvarten. Reserverna för balansering behöver då finnas nära obalansen och reserverna i Sverige är generellt dyrare än reserverna i Norge, som förut har kunnat användas för obalanser i hela Norden.
De bud som skickas in till balansmarknaden ska spegla de kostnader som finns. Aktörerna ska kunna förklara sin prissättning. Svenska kraftnät övervakar marknaden för att säkerställa att budgivningen görs korrekt.
Den nya marknadslösningen är mer digitaliserad och vi utvärderar och justerar hur vi kan göra den mer flexibel. Eftersom de höga priserna i grunden beror på att det finns för få reserver i Sverige, så är den långsiktiga lösningen att marknadsaktörerna bjuder in mer flexibla resurser till balansmarknaden.
Vi följer läget mycket noggrant och har redan börjat agera. Några konkreta åtgärder:
- Vi har manuellt justerat priser i efterhand i enlighet med förändringar som kommer att göras för att utveckla algoritmen.
- Vi analyserar hur marknadslösningen kan bli bättre för att minska plötsliga kostnadstoppar. En plan med åtgärder kommer i mitten av maj.
- Vi har en aktiv dialog med balansansvariga företag, med branschorganisationer och med aktörer för att se hur vi kan arbeta tillsammans för en stabilisering.
Vi räknar med fortsatt varierande priser, men förhoppningsvis stabiliseras de inom kort på en lägre nivå. För en långvarig stabilisering så behövs det fler aktörer som kan bidra till balansen. Batterilagring, flexibla industrier och nya lösningar kommer att spela en avgörande roll framåt.
Priserna visar att det finns ett behov av mer flexibilitet och det bör ge tydliga investeringssignaler och leda till att befintlig flexibilitet bjuds in till marknaden här och nu. Det nordiska systemet är ofta i behov av nedreglering, systemet har ett överskott av el, så det är särskilt välkommet med bud på nedreglering. Här har vindkraften en viktig roll.
Svenska kraftnät har genomfört flera förändringar under våren 2025 för att anpassa elmarknaden efter elsystemets fysiska förutsättningar. Målet är en kostnadseffektiv, robust och framtidssäkrad elförsörjning – särskilt i takt med att mer el kommer från väderberoende källor som vind och sol.
Den största förändringen är att balansen i elsystemet nu följs upp var 15:e minut i stället för varje timme. Det ställer krav på planering och handel per kvart och att den balansering som Svenska kraftnät alltid har genomfört nu får ett pris per kvart i stället för över en hel timme. Det innebär också att obalanser (när produktion och förbrukning inte matchar) prissätts på en mer detaljerad nivå.
Eftersom tidsenheten är kortare än tidigare har vi automatiserat balanseringen i hög utsträckning. Vi har alltid balanserat systemet i realtid och fortsätter att göra det, men nu sätts priset per kvart och aktörer får betala för obalansen under 15 minuter i stället för över en hel timme. Det är en marknadslösning som bättre speglar hur elsystemet nyttjas under en timme och därmed främjar mer flexibilitet och mer exakt handel, så att vi kan använda systemet mer effektivt.
Vi har haft löpande dialog med marknadsaktörer inför införandet – och vi följer nu noggrant vad som behöver justeras.
Vi förstår din frustration. Svenska kraftnäts uppdrag är att hålla elsystemet i balans så att alla elkunder kan få en säker elleverans till en rimlig kostnad för både elkonsumenter och elproducenter. Vi behöver också en långsiktigt effektiv, transparent och likvid marknad. Vi kommer inte lämna situationen som den är. Arbetet pågår för att skapa en mer robust och rättvis modell.