Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kan jag gå under en kraftledning?

Om du går under en ledning kan du märka av olika elektriska fenomen, men ledningen är utformad för att det ska vara säkert att vara under den.

Det sprakande ljudet som hörs när du går under en kraftledning orsakas av urladdningar på faslinornas yta till följd av det elektriska fältet, så kallade koronaurladdningar. Fenomenet är inte farligt. Ljudet förekommer framförallt vid 400 kV-ledningar och är högre vid fuktigt väder.

Vanligtvis märks inte det elektriska fältet från en kraftledning, men om du tar i elektriskt ledande föremål under en kraftledning, exempelvis en cykel, kan du ibland känna en gnisturladdning (stöt).

Fenomenet orsakas av att föremål av elektriskt ledande material (oftast metall) som befinner sig i ett elektriskt fält och är elektriskt isolerade kommer att få en potential (skillnad i spänning) i förhållande till marken eller andra föremål. När du kommer nära, eller tar i, ett föremål som har en annan elektrisk potential än vad du har så kan det ske en gnisturladdning mellan dig och föremålet.

Gnisturladdningar kan ske mellan alla elektriskt ledande föremål såsom människor, metallstrukturer, bilar, cyklar eller växter. Oftast är potentialskillnaden och därmed spänningen mycket låg och gnisturladdningen är inte farlig. Det är framförallt i metallföremål med stor area såsom plåttak, ladugårdsdörrar eller liknande som spänningsskillnaderna kan bli betydande, vilket åtgärdas genom att jorda föremålet.

Mer om säkerhet vid kraftledningar

Allmänhet - elsäkerhet vid kraftledning

Broschyren Säkerhet nära elektriska ledningar hos Energiföretagen (.pdf) Öppnas i nytt fönster