Återbrukade stenar bidrar till biologisk mångfald
När en ny kraftstation nu byggs utanför Köping kommer natursten från platsen att spela en viktig roll i ett helt annat projekt, fem mil bort. I Västerås byggs en ny faunapassage för fiskar, vilket innebär att det sista vandringshindret genom staden byggs bort. Här ska stenarna bidra till att skapa en naturtrogen miljö.
I Himmeta utanför Köping bygger Svenska kraftnät just nu en ny station för 400 kilovolt (kV), samtidigt som den befintliga 220 kV-förbindelsen mellan Himmeta och Karlslund spänningshöjs till 400 kV. Nyligen visade det sig dock att både berget och moränen som skulle ha använts i bygget av den nya stationen i Himmeta är av dålig kvalitet. I närheten av stationen finns heller ingen yta för permanent förvaring av stenarna, som är mellan 0,5 och 1,5 kubikmeter stora, och projektet började fundera på om stenarna skulle krossas eller köras bort. Då fick Gunnar Axelsson, byggledare på Norconsult, en annan idé.
– Jag byggleder även ett projekt åt Västerås stad, där man skapar en faunapassage vid dammen intill Falkenbergska kvarnen i Svartån. Där behövs natursten för att skapa en lång fiskvandringskanal för asp och andra djurarter. Både Svenska kraftnät och staden tyckte att det var en bra idé att återanvända de här stenarna som troligen är 10 000 år gamla och efterlämnade från senaste istiden, säger Gunnar Axelsson.
2018-2019 byggdes en första faunapassage i Västerås vid Turbinbron, som tidigare hade varit stängd för fisk åtminstone sedan 1891. För första gången på 130 år kunde Mälarens fiskar simma upp i Svartån för att leka eller hitta nya livsutrymmen och sedan dess har många rödlistade och utrotningshotade arter hittat tillbaka till sina forna lekområden. När ytterligare en faunapassage nu byggs några hundra meter norrut vid Falkenbergska kvarnen är natursten en viktig komponent för att skapa naturtrogna miljöer för fiskarna.

– Det som är roligt med det här initiativet är att vi går utanför ramarna i och med att Svenska kraftnät samordnar detta mellan olika beställare, det är ett gott exempel på hur under- och överskott kan nyttjas mellan olika projekt. Natursten är en bristvara och det finns mycket restriktioner kring hur man får utvinna den ur täkter, så det är bra att den kommer till nytta, säger Gunnar Axelsson.
Båda faunapassagerna i Västerås ingår i EU-projektet LIFE IP Rich Waters, som syftar till bättre vattenkvalitet och bättre förutsättningar för växt- och djurlivet i våra vatten. Projektet pågår i hela Norra Östersjöns vattendistrikt.

Även allmänheten kommer att kunna ta del av faunapassagen i Västerås, då det är en del av projektet Svartåstråket som utvecklar stadens strandmiljö och gör Svartån mer tillgänglig. Intill faunapassagen ska ett trädäck byggas i anslutning till gångstråket. Faunapassagen ska vara klar 2024.