Beslut har motverkat de energipolitiska målen, enligt Riksrevisionen
Riksrevisionen har granskat om de senaste årens regeringar och statliga myndigheter har genomfört åtgärder som ligger i linje med de övergripande målen för energipolitiken – ekologisk hållbarhet, försörjningstrygghet och konkurrenskraft. Bedömningen är att så inte är fallet.
Granskningen omfattar fem av de politiska beslut som har haft störst inverkan på elsystemet. Två av dem med störst betydelse var höjningen av effektskatten respektive höjningen av energi- och koldioxidskatten för fjärrvärmeanläggningar. Enligt Riksrevisionen ledde dessa beslut till nedläggningen av dels fyra kärnkraftreaktorer (effektskatten), dels av lokalt placerade kraftvärmeanläggningar som både producerade fjärrvärme och el (energi- och koldioxidskatten).
Riksrevisionen anser att dessa beslut fattades utan att tillräckliga konsekvensanalyser hade gjorts eller beaktats, framför allt när det gäller påverkan på försörjningstryggheten. En delförklaring till att konsekvenserna inte beaktades enligt granskningen är ”att de aktuella besluten har varit låsta av politiska överenskommelser”.
Kritik på två områden
Riksrevisionen riktar även kritik till Svensk kraftnät. Den kan sammanfattas med att man anser att myndigheten har varit senfärdig i att vidta åtgärder för att hantera konsekvenserna av regeringarnas beslut. Och detta inom två områden.
För det första menar Riksrevisionen att ”Svk tidigare borde ha vidtagit åtgärder för att på kort sikt öka överföringskapaciteten i det befintliga transmissionsnätet”.
- Vi instämmer i att ledtiderna för att bygga stamnätsledningar varit alltför långa. Det är också därför vi sedan några år arbetat hårt för att korta dessa; såväl internt som i dialog med andra aktörer, intressenter och myndigheter i tillståndsprocesserna. Vi ser att vi redan har kortat ledtider men mycket arbete återstår att göra, säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör, Svenska kraftnät.
EU-lagstiftningen ger mandat
För det andra tycker inte Riksrevisionen att Svenska kraftnät nyttjar ”det mandat som EU-lagstiftningen ger för att maximera elsystemets överföringskapacitet”. Det som syftas är till exempel stödtjänster och mothandel.
- När det gäller kraftsystemets behov sker ett fortsatt arbete inom Sverige och i Norden med att utveckla och öka stödtjänstmarknaderna. På samma sätt har vi ökat mothandeln och vi ser att det kommer vara viktigt även framöver, men jag vill understryka att det också behövs elproduktionsanläggningar för att detta ska vara möjligt. Den kapaciteten har inte alltid funnits på rätt ställen i elsystemet, säger Lotta Medelius-Bredhe.
Läs Riksrevisionens granskning! (.html) Öppnas i nytt fönster
Utbyggnad av stamnätet
Sedan 2008 har Svenska kraftnät initierat en rad större utbyggnadsprojekt för att öka överföringskapaciteten från norra till södra Sverige och därmed delvis kompensera för nedläggningar av kärnkraftverk och kraftvärmeanläggningar i södra Sverige.
Över snitt 4 (mellan elområde 3 och 4) är de stora projekten:
- Sydvästlänken: Initierades 2008. Togs i drift 2015-2021
- Västkustspaketet: Initierades 2014. Tas i drift successivt 2021-2031
- Ekhyddan-Nybro-Hemsjö: Initierades 2008. Tas i drift 2026-2028
- Åtgärdspaket Skåne initierades 2019 och färdigställdes 2021 för att hantera följderna av att Öresundsverket lades i malpåse.
- Utöver dessa har ett flertal snabbare stationsåtgärder vidtagits såsom systemvärn, utbyte av apparater, spänningsreglerande åtgärder.
Över snitt 2 (mellan elområde 2 och 3) är det stora programmet Nordsyd.
Initiativet NordSyd ska lösa både förnyelse- och kapacitetsbehoven på ett samordnat sätt. Det inleddes med en omfattande utredning under 2016–2018. NordSyd förstärker överföringsförmågan mellan norra Sveriges produktionsöverskott och landets södra delar där det råder ett underskott av produktion. Totalt sett omfattar NordSyd cirka 2 000 km ny ledning som kommer att tas i drift successivt fram till omkring 2040. Kapaciteten i snittet kommer att öka med cirka 800 MW kring 2027–2028 och därefter i steg med ytterligare cirka 2000 MW.