Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät lämnar rapport om hantering av förfrågningar om anslutning eller om utökat abonnemang

Svenska kraftnät bedömer att dagens hantering visserligen är ändamålsenlig men att det finns utrymme för att utveckla den. Det framgår av rapporten "Hantering av förfrågningar om anslutning eller om utökat abonnemang" som lämnades till regeringen den 24 februari.

I regleringsbrevet för år 2022 fick Affärsverket svenska kraftnät i uppdrag att analysera om dagens hantering av förfrågningar om anslutningar till stamnätet och av förfrågningar om ökat abonnemang är ändamålsenlig.

Analysen visar att det juridiska ramverket är tydligt avseende anslutningsplikten och krav på objektiva och icke-diskriminerande och i övrigt skäliga villkor för att ansluta till elnätet. För närvarande är det inte möjligt att införa andra styrande parametrar, som till exempel samhälls– eller miljönytta eftersom det saknas utrymme i både svensk och europeisk lagstiftning. En kartläggning av andra europeiska länders hantering av anslutningar har inte påvisat några större avvikelser från den svenska.  

Rapporten visar dock att det finns några förbättringsåtgärder att genomföra för att hanteringen ska bli effektivare.

Förbättringsåtgärder som har undersökts

  • Att höja kravet på mognadsgraden vid ansökan om anslutning till stamnätet.
  • Att tillåta att anslutningar som ryms inom befintligt nät kan anslutas medan anslutningar som kräver förstärkningsåtgärder får vänta.
  • Att villkora kapacitet för att minska beroenden och konflikter.
  • Att se över möjligheten att införa intressentpooler för aktörer som vill ansluta till nätet på land.

Utmaningen med dagens process ligger i att hantera konflikter och beroenden på ett effektivt sätt tillsammans med anslutande parter.

Samverkan har skett med berörda myndigheter, regionnätsföretag och övriga intressenter.

Här kan du ladda ner rapporten (.pdf) Öppnas i nytt fönster