Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förstudie undersöker förutsättningar för flexibla anslutningsavtal

Förstudien Villkorade avtal ska undersöka vad som krävs för att införa flexibla avtal som ett verktyg för effektivare nätutnyttjande. Förstudien pågår till och med hösten 2024.

Svenska kraftnät ser att flexibla avtal för anslutning till och nyttjande av stamnätet kan ge viktiga förutsättningar för att nyttja den kapacitet som finns mer effektivt. I mars 2024 startades en förstudie för att undersöka vad som krävs för att villkorade avtal ska kunna fungera som ett verktyg för effektivare nätutnyttjande.

– Villkorade anslutningsavtal ska ge förutsättningar att ansluta fler i väntan på att vi kan genomföra nödvändiga nätförstärkningar, säger Anna-Märta Jander, chef för Anslutningar och kundrelationer.

I förstudien ingår att undersöka både vad som krävs internt av Svenska kraftnät och vad som krävs i form av samarbete med branschen och stamnätskunder, det vill säga de som är direktansluta till stamnätet. Arbetet ska också svara på vad som behöver utvecklas för att införa villkorade anslutningsavtal i praktiken.

– Det handlar exempelvis om utveckling av systemtekniska lösningar, stödsystem, avtalskonstruktion men även det juridiska ramverk vi behöver förhålla oss till, säger Anna-Märta Jander, enhetschef Anslutningar och kundrelationer.

Förstudien ska pågå till hösten 2024.

Webbinarium om förstudien den 11 juni

Svenska kraftnät presenterar förstudien och status i arbetet på ett webbinarium för elmarknadens aktörer och intressenter den 11 juni. Mer information finns på eventsidan under Möt Svenska kraftnät

Arbetet förutsätter dialog med elmarknadens aktörer

Samarbete och dialog med elmarknadens aktörer är avgörande för förstudiens resultat. Svenska kraftnät planerar därför en dialog med nätägare direktanslutna till stamnätet.

Är du en direktansluten nätägare och intresserad av bidra i arbetet? Då ber vi dig att omgående anmäla intresse via mejl till anslutningar@svk.se. Vi återkommer då med mer information.

Flexibla avtal viktig förutsättning för effektivisering

Elektrifieringen och energiomställningen ställer nya och stora krav på kraftsystemet. Svenska kraftnät investerar bland annat 32 miljarder i stamnätet de kommande tre åren för att möta den ökade efterfrågan på el och påskynda omställningen. Men det behövs även snabbare sätt och ett är att nyttja den kapacitet som finns i stamnätet bättre.

– Nya typer av anslutnings- och nyttjandeavtal som ökar flexibiliteten är en viktig förutsättning för ett effektivt nätutnyttjande, säger Staffan Engström, chef för Svenska kraftnäts enhet Nätnyttjande.

När Svenska kraftnät beräknar om och när vi kan ansluta nya kunder till stamnätet måste vi utgå från vad vi avtalat att leverera till våra befintliga kunder. Dagens avtal bygger på att våra kunder abonnerar på möjligheten att ta ut (eller leverera in) en maximal mängd el i en viss punkt i stamnätet. Abonnemangen mot stamnätet är dimensionerade för de svåraste driftförhållandena och Svenska kraftnät ska alltid klara av att leverera maximalt uttag av el till alla våra kunder samtidigt, under årets alla timmar. Det måste vi utgå ifrån när vi beräknar om och var vi kan ansluta nya kunder.

Stamnätet kan användas mer effektivt

De regionala elnät som är Svenska kraftnäts primära kunder utgår från en annan princip – sammanlagring. Det innebär att de i praktiken utgår från att alla deras kunder inte använder sina abonnemang fullt ut samtidigt.

En tidigare studie, flexiN, har visat att det går att ta ut en hög effekt från stamnätet på ställen där det idag tar stopp, men inte under årets alla timmar. Men för att göra det behöver vi utveckla avtalen så att de får mer flexibla villkor.

– Stora delar av året är det alltså möjligt att ta ut mer effekt ur stamnätet, men för att kunna göra det krävs att anslutningsavtalen och stamnätsabonnemangen har flexibla villkor som tillåter det, säger Staffan Engström.