Förstudie undersöker förutsättningar för flexibla anslutningsavtal
Förstudien Villkorade avtal ska undersöka vad som krävs för att införa flexibla avtal som ett verktyg för effektivare nätutnyttjande. Förstudien pågår till och med hösten 2024.
Svenska kraftnät ser att flexibla avtal för anslutning till och nyttjande av stamnätet kan ge viktiga förutsättningar för att nyttja den kapacitet som finns mer effektivt. I mars 2024 startades en förstudie för att undersöka vad som krävs för att villkorade avtal ska kunna fungera som ett verktyg för effektivare nätutnyttjande.
– Villkorade anslutningsavtal ska ge förutsättningar att ansluta fler i väntan på att vi kan genomföra nödvändiga nätförstärkningar, säger Anna-Märta Jander, chef för Anslutningar och kundrelationer.
I förstudien ingår att undersöka både vad som krävs internt av Svenska kraftnät och vad som krävs i form av samarbete med branschen och stamnätskunder, det vill säga de som är direktansluta till stamnätet. Arbetet ska också svara på vad som behöver utvecklas för att införa villkorade anslutningsavtal i praktiken.
– Det handlar exempelvis om utveckling av systemtekniska lösningar, stödsystem, avtalskonstruktion men även det juridiska ramverk vi behöver förhålla oss till, säger Anna-Märta Jander, enhetschef Anslutningar och kundrelationer.
Förstudien ska pågå till hösten 2024.
Webbinarium om förstudien den 11 juni
Svenska kraftnät presenterar förstudien och status i arbetet på ett webbinarium för elmarknadens aktörer och intressenter den 11 juni. Mer information finns på eventsidan under Möt Svenska kraftnät
Arbetet förutsätter dialog med elmarknadens aktörer
Samarbete och dialog med elmarknadens aktörer är avgörande för förstudiens resultat. Svenska kraftnät planerar därför en dialog med nätägare direktanslutna till stamnätet.
Är du en direktansluten nätägare och intresserad av bidra i arbetet? Då ber vi dig att omgående anmäla intresse via mejl till anslutningar@svk.se. Vi återkommer då med mer information.
Flexibla avtal viktig förutsättning för effektivisering
Elektrifieringen och energiomställningen ställer nya och stora krav på kraftsystemet. Svenska kraftnät investerar bland annat 32 miljarder i stamnätet de kommande tre åren för att möta den ökade efterfrågan på el och påskynda omställningen. Men det behövs även snabbare sätt och ett är att nyttja den kapacitet som finns i stamnätet bättre.
– Nya typer av anslutnings- och nyttjandeavtal som ökar flexibiliteten är en viktig förutsättning för ett effektivt nätutnyttjande, säger Staffan Engström, chef för Svenska kraftnäts enhet Nätnyttjande.
När Svenska kraftnät beräknar om och när vi kan ansluta nya kunder till stamnätet måste vi utgå från vad vi avtalat att leverera till våra befintliga kunder. Dagens avtal bygger på att våra kunder abonnerar på möjligheten att ta ut (eller leverera in) en maximal mängd el i en viss punkt i stamnätet. Abonnemangen mot stamnätet är dimensionerade för de svåraste driftförhållandena och Svenska kraftnät ska alltid klara av att leverera maximalt uttag av el till alla våra kunder samtidigt, under årets alla timmar. Det måste vi utgå ifrån när vi beräknar om och var vi kan ansluta nya kunder.
Stamnätet kan användas mer effektivt
De regionala elnät som är Svenska kraftnäts primära kunder utgår från en annan princip – sammanlagring. Det innebär att de i praktiken utgår från att alla deras kunder inte använder sina abonnemang fullt ut samtidigt.
En tidigare studie, flexiN, har visat att det går att ta ut en hög effekt från stamnätet på ställen där det idag tar stopp, men inte under årets alla timmar. Men för att göra det behöver vi utveckla avtalen så att de får mer flexibla villkor.
– Stora delar av året är det alltså möjligt att ta ut mer effekt ur stamnätet, men för att kunna göra det krävs att anslutningsavtalen och stamnätsabonnemangen har flexibla villkor som tillåter det, säger Staffan Engström.
Syftet med förstudien Villkorade avtal, är att skapa förståelse för komplexiteten och den påverkan som finns ur ett systemtekniskt likväl som administrativt, avtalstekniskt samt juridiskt perspektiv. Målet är att förbereda för rutiner och verktyg för att möjliggöra anslutning av fler nya produktions- och förbrukningsanläggningar.
Svenska kraftnät kommer i förstudien utreda hur villkorade anslutningsavtal kan utformas och implementeras i processen för tilldelning av elnätskapacitet och i den dagliga driften. Det ingår även att utreda i vilken omfattningen systemstöd kommer krävas för att kunna hantera de villkorade anslutningarna i praktiken.
Förstudien kommer även att titta närmare på det juridiska ramverk som man behöver förhålla sig till och i dialog med branschen se på vilka krav på samordning och ansvarsfördelning som kommer att krävas mellan nätnivåer för att möjliggöra införande på stamnätsnivå.
Förstudien kommer att resultera i en djupare förståelse av vad som krävs för genomförande och vilka delar som behöver utvecklas samt plan för införande.
Under 2022-2023 genomförde Svenska kraftnät potentialstudien flexiN. Syftet med flexiN var att undersöka möjligheten att överbrygga kapacitets-begränsningar i elnätet genom att ta hänsyn till variationer i nyttjade av elnätet och dess flexibla kapacitet för överföring.
Potentialstudien undersökte utifrån driftfall vilka möjligheter det skulle finnas att tidvis utöka uttaget från stamnätet utifrån olika parametrar. I planeringen av stamnätets nyttjande utgår man idag från en temperatur på +20c och en vind på 0,6 sek/m för att beräkna kraftledningars kapacitet. Lägre temperatur och/eller högre vind kyler kraftledningarna, vilket ger möjligheter att överföra större energimängder, något som skulle kunna möjliggöra ökat nyttjande under gynnsamma förhållanden.
Inom flexiN genomfördes tre analyser för området kring Svartbyn i Norra Sverige. Historiska stamnätvärden från perioden september 2021 - augusti 2022 användes för att göra simuleringar.
- Den första studien genomfördes med hjälp av PSSE (Power System Simulator for Engineering). En gradvis ökande last simulerades i anslutningspunkt Svartbyn. För att kompensera för det ökade uttaget skalades även vattenkraftsproduktionen i området gradvis upp. Resultaten från studien visade på att under en majoritet av tiden uppstod inga överlaster trots ett markant ökat uttag.
- I den andra studien analyserades hur kapaciteten på kraftledningar påverkas av väder och vind. Historisk väderdata för området användes istället för 20ºc och 0,6 m/s. Resultatet visade att temperatur och vind hade en signifikant påverkan på möjligt överföringskapacitet.
- Den tredje studien bestod av en prognostemperaturstudie för att undersöka antalet historiska timmar under samma period som PSSE studien där vädret varit termiskt gynnsammare för elöverföring (det vill säga kallare än +20c och en vind på mer än 0,6 m/s), vilket var många under det studerade året. I denna studieundersöktes även hur väl perioder med termiskt gynnsamma förhållanden gå att förutse.
För Svenska kraftnät handlar villkorade anslutningsavtal och nyttjandeavtal om att möjliggöra anslutning av ny produktion, förbrukning och energilagring i punkter där önskad elnätskapacitet inte kan garanteras under alla årets timmar. Det möjliggör anslutning till dess nödvändiga nätförstärkningar är genomförda.
Villkorade avtal är en är en typ av flexibla anslutningsavtal. Med flexibla anslutningsavtal menas en uppsättning överenskomna villkor för anslutning av kapacitet till elnätet, som inkluderar villkor för att begränsa och kontrollera inmatning till och uttag från stamnätet eller distributionsnätet.
På längre sikt kan villkorade avtal bli ett alternativ till nätutbyggnad för att optimera kapacitetstilldelningen till marknaden och nyttja den elnätskapacitet som finns så effektivt som möjligt.