Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kraftledning i vinterlandskap

Samarbete med grannländer extra viktigt i vinterkyla

Det nya året bjuder på bitande kyla, vinande vindar och rejält med snö. Riktig vinter med andra ord och med den har elpriserna klättrat uppåt. – I sådana här lägen är vårt täta samarbete med våra grannländer extra viktigt, säger Pontus de Maré driftchef på Svenska kraftnät.

Elkonsumtionen har under helgerna varit relativt hög på grund av kylan. När Sverige går tillbaks till jobbet på måndag efter ledigheten ökar den ytterligare om kylan håller sig kvar. Men även om vi förbrukat mycket el så har tillgången varit god under årets första dagar.

– Det har blåst i södra Sverige och på kontinenten. Det senare har gjort att vi kunnat importera vindkraftsel till relativt bra pris, säger Pontus de Maré.

För Svenska kraftnät är samarbetet med våra grannländer och med länder som vi har elkablar till alltid viktigt. Men lite extra viktigt när det är tufft.

– Vi har daglig operativ kontakt med våra grannländer där vi går igenom driftläget och ser hur vi kan stötta varandra när det behövs. Det är en styrka och trygghet, säger Pontus de Maré.

Hur samarbetar ni?

– De senaste dagarna har Finland haft det tufft på grund av sträng kyla och bortfall av kraftverk.  Då har de fått stöd från Estland samtidigt som vi säkerställer att vi kan maximera exporten till Finland, säger Pontus de Maré.

Finns det flera sätt ni samarbetar?

– Ja. Det kan ju vara så att vi har planerat ett avbrott som kan påverka ett annat land negativt i ett för dem ansträngt läge. Då skjuter vi på avbrottet om det är möjligt. Sen gör vi bilaterala effektaffärer om det finns behov och möjlighet. Vi hjälps åt helt enkelt, säger Pontus de Maré. 

Vad ska man som medborgare tänka på tycker du?

– I Finland har vår motsvarighet Fingrid nu uppmanat befolkningen att anpassa sin förbrukning till det rådande läget, det vill säga spara på el. De har just nu ett tuffare läge än vi. Vi har inte gått ut med några särskilda uppmaningar, men vill man spara pengar kan man ju ändå tänka på att sänka sin förbrukning när priset på el är som högst, säger Pontus de Maré. 

Läs gärna: Tre goda skäl för att plana ut kurvan för elförbrukningen