Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Driftchef Pontus de Maré står lutad mot ett fönster

Svenska kraftnät skyddar Sveriges elsystem

När storstäder mörknade och samhällsfunktioner stannade i Spanien, Portugal och Frankrike den 28 april, blev elsystemens sårbarhet tydlig för hela Europa. Vad skulle hända om något liknande inträffade i Sverige?

Det är Svenska kraftnät som bär systemansvaret – att varje sekund upprätthålla balansen i elnätet, förhindra störningar och säkra återhämtning om något oväntat sker.

Det stora strömavbrottet i Spanien, Portugal och delar av Frankrike visar vikten av det förebyggande arbete som pågår varje dag – även när allting fungerar som det ska.

Ett omfattande och kritiskt ansvar

En del av systemansvaret innebär att Svenska kraftnät övervakar och styr elsystemet i realtid. Elproduktionen måste varje sekund motsvara förbrukningen. Om balansen rubbas riskerar hela systemet att påverkas, och ytterst kan det leda till driftstörningar eller avbrott.

Att säkra elsystemets stabilitet är en tekniskt komplex och samhällskritisk uppgift som kräver avancerad övervakning, kontinuerliga analyser och ett snabbt beslutsfattande.

Övning för återuppbyggnad – en nyckel till beredskap

Vad händer om en större del av elsystemet ändå skulle slås ut?

För att vara förberedda på det osannolika, men möjliga, scenariot genomför Svenska kraftnät regelbundet övningar i att återuppbygga elsystemet. I vissa fall innebär detta att starta upp systemet helt från början – en så kallad dödnätsstart – där nätet initialt är helt utan spänning. Då tränar driftoperatörerna på att steg för steg åter spänningssätta systemet. Det är en komplex och tidskritisk process där varje moment måste ske i rätt ordning. 

Att ha färdiga återuppbyggnadsplaner och övade team är en avgörande del av Sveriges elberedskap.

– Våra operatörer övar regelbundet på återuppbyggnad för att vara rustade om något liknande skulle inträffa i Sverige som det som nyligen hände i Spanien, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Skydd mot spridning av stora störningar

Sverige är en del av det sammanlänkade nordiska och europeiska elsystemet. Sammanlänkningen ökar tryggheten genom möjligheten till stöd mellan länder, men innebär också att vi måste vara beredda på att isolera oss vid behov.

Svenska kraftnät har system och beredskapsplaner för att förhindra att stora störningar i omvärlden sprider sig in i det svenska nätet. Vid behov kan kopplingar till grannländerna stängas och elförsörjningen i Sverige stabiliseras internt.

Internationellt samarbete för en stabil helhet

Svenska kraftnät är en aktiv part i samarbetet mellan Europas systemoperatörer genom nätverket ENTSO-E. Vid stora störningar, som den i södra Europa, samverkar systemansvariga myndigheter för att snabbt hantera situationer, återställa stabiliteten och lära av händelserna.

Internationellt samarbete stärker den svenska försörjningstryggheten – men det är genom ett robust nationellt arbete som grunden läggs.

Tre frågor om stora strömavbrott

Kan ett stort strömavbrott inträffa i Sverige?

Stora driftstörningar kan aldrig uteslutas helt. Men Sverige har ett robust elsystem och Svenska kraftnät arbetar systematiskt för att minska risken för omfattande avbrott. Genom avancerad övervakning, skyddssystem och beredskapsplaner kan avvikelser upptäckas och hanteras tidigt.

Historiskt har Sverige haft några större driftstörningar, bland annat den nationella störningen 2003. Då drabbades Sydsverige av ett stort elavbrott och 1,5 miljon människor var utan ström i mellan en och fem timmar. Sedan dess har elsystemet förstärkts ytterligare och samverkansformerna utvecklats.

Hur snabbt kan elen komma tillbaka efter en större störning?

Om en större driftstörning skulle inträffa finns etablerade planer för återuppbyggnad. Svenska kraftnät övar regelbundet på att stegvis återstarta elsystemet (dödnätsstart) efter ett större avbrott. Tiden för återstart beror på omfattningen och vilka delar av nätet som påverkas, men målsättningen är att återställa elförsörjningen så snabbt och säkert som möjligt.

Vad gör Svenska kraftnät vid en störning?

Vid en driftstörning arbetar Svenska kraftnät omedelbart med att stabilisera elsystemet, isolera drabbade områden om det behövs och återställa balansen stegvis.

Svenska kraftnät samverkar också nära med nordiska och europeiska systemoperatörer för att hantera gränsöverskridande effekter och säkerställa ett stabilt elsystem. Men grunden för Sveriges försörjningstrygghet är det robusta nationella arbetet – varje dag, varje timme.

Vill du veta mer om hur Svenska kraftnät arbetar för ett robust och stabilt elsystem? Läs mer om vårt systemansvar.