Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fördröjd publicering av vissa priser på mFRR energiaktiveringsmarknad

Vid tester så har de nordiska transmissionsnätsoperatörerna (TSO:erna) upptäckt vissa situationer som kan leda till felaktiga priser i mFRR-clearingen. För att undvika felaktiga prissignaler kommer TSO:erna implementera funktionalitet för att verifiera vissa prisutfall innan publicering. För de berörda handelsperioderna så kommer publicering av mFRR-priser och obalanspriser då att försenas.

En automatiserad nordisk energiaktiveringsmarknad för frekvensåterställningsreserven mFRR med 15 minuters balansenergibud ska införas från och med tisdag den 4 mars. Marknaden kallas i korthet mFRR EAM.

TSO:erna har vid tester upptäckt ett fel som inträffar vid vissa situationer och som då påverkar hur priser sprids mellan elområden. Det är viktigt att priset speglar marknadssituationen på ett korrekt sätt och TSO:erna arbetar med att ändra algoritmen, men det kommer inte vara klart innan go-live. Därför kommer det krävas en del extra kontroller innan publiceringen av priser under specifika kvartar. Detta leder till att publiceringen för dessa kvartar fördröjs till nästa dag kl 15.00 till Entso-e Transparency platform. Övriga priser publiceras löpande. 

Enligt preliminär tidplan kan algoritmen uppdateras under hösten 2025. Felet är hanterbart och kommer inte påverka go live av mFRR EAM.

Se faktaruta längst ned på denna sida för mer detaljer om hur felet kommer att hanteras.

Mer information om den automatiserade nordiska energimarknaden för mFRR finns här: Automatiserad nordisk mFRR energiaktiveringsmarknad

Mer information och kontakt

Transparency platform

För information, vänligen kontakta mfrr@svk.se

För mediafrågor, vänligen kontakta press@svk.se

Felet har uppmärksammats i testdriften till följd av en stor andel odelbara bud. Aktivering av odelbara mFRR-bud på prismarginalen kan i vissa fall leda till oönskade utfall. I dessa specifika fall kan det samreglerade området bestämmas på ett felaktigt sätt. Detta kan i sin tur leda till att höga (eller låga) priser sprids till fler områden än avsett. I dessa områden kan det finnas många bud till ett bättre pris1 än clearingpriset, som inte kan väljas på grund av flaskhalsar i elnätet. Att mFRR-priset och därmed obalanspriset sprider sig även till dessa områden innebär att priserna inte speglar marknadssituationen korrekt. Enligt de nordiska TSO:erna kan detta leda till felaktiga prissignaler till marknaden. Själva valet av bud i mFRR EAM-algoritmen är korrekt och speglar de bud som är möjliga att aktivera utifrån rådande överföringskapacitet och kommer inte att ändras, utan endast vilka områden som ska ha vilket pris.

TSO:erna har påbörjat arbete med att åtgärda felet i algoritmen, men det kommer inte vara slutfört innan go-live för mFRR energiaktiveringsmarknad tisdag den 4 mars. Innan en lösning finns på plats, så kommer TSO:erna införa tillfälliga åtgärder för att verifiera priserna. Dessa åtgärder kommer att finnas på plats från och med införandet av mFRR EAM hos Energinet, Svenska kraftnät och Statnett, medan Fingrid kommer att överväga behovet av dessa tillfälliga lösningar efter införandet av mFRR EAM.

De tre TSO:er som inför tillfälliga åtgärder kommer att implementera en extra kontroll av mFRR-priserna. För de kvartar som berörs, så kommer den automatiska publiceringen av mFRR-priser och obalanspriser att stoppas för alla nordiska budzoner. Därefter kommer priser att korrigeras manuellt. Korrekta priser för de berörda perioderna kommer att publiceras kl. 15.00 nästpåföljande arbetsdag. För övriga handelsperioder fortsätter den automatiska publiceringen av priser.

Den extra verifieringen innebär en analys av oförutsägbart avvisade bud– bud som inte har aktiverats även fast de har ett bättre pris1 än clearingpriset. Många sådana bud, eller avvisade bud med ett mycket bättre pris än clearingpriset är indikationer att prisutfallet inte är som avsett. För att inte stoppa den automatiska processen för ofta, så kommer TSO:erna att definiera ett tröskelvärde för hur stor denna prisdifferens skall vara för att den automatiska verifieringen ska signalera. Till att börja med så kommer tröskelvärdet vara 100 € i Norge, Sverige och Danmark. Fingrid kommer att besluta om tröskelvärdet baserat på utfallet efter införandet av den nya marknaden. Detta betyder att priser inte kommer att korrigeras, om inte priset avviker från det optimala utfallet mer än detta tröskelvärde. Tröskelvärdet kommer att utvärderas efter marknaden har införts, baserat på marknadsutfallet  

När TSO:erna har konstaterat att priset inte är korrekt, så kommer en manuell process användas för att bestämma det korrekta priset. Det som är korrekt prissättning är att bestämma vilka elområden som inte har begränsats av flaskhalsar, utan ar varit samreglerade aktuell kvart. Detta finns beskrivet som "the widest area, constituted by bidding zones, where the exchange of balancing energy and the netting of demands is not restricted by the cross-zonal capacities or by the allocation constraints, during a specific market time unit"2. När korrekta samregleringsområden har bestämts, så kan priserna bestämmas som det dyraste aktiverade budet i den dominerande riktningen i dessa områden.

Det är svårt att i förväg beräkna hur ofta detta problem kommer att uppkomma. I TSO:ernas testdrift så kan vi se att det förekommer tämligen frekvent, och vi förväntar oss att enstaka handelsperioder (kvartar) kan påverkas under de flesta dagar. Problemen kommer att minska i antal om marknadsaktörerna lägger fler delbara bud.

1Lägre pris för uppregleringsbud eller högre pris för nedregleringsbud.
2Methodology for pricing balancing energy and cross-zonal capacity used for the exchange of balancing energy or operating the imbalance netting process, Article 2(2)(q) (.pdf) Öppnas i nytt fönster