Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät vidtar åtgärder för en mer stabil prisbild på balansmarknaden

Svenska kraftnät ska korta handläggningstiderna för att få in fler resurser på mFRR energiaktiveringsmarknad. Ett så kallat toleransband införs i den nationella budväljaren i juni, ett sätt att kunna välja billigare bud på marknaden. Fler åtgärder kommer successivt att genomföras och en tätare dialog med marknadens aktörer kommer att äga rum.

Svenska kraftnät har tidigare beskrivit hur prisutvecklingen på frekvens-återställningsreserven mFRR följs noggrant och att anpassningar av marknaden kommer att genomföras.

Läs tidigare nyhet: Stora prisvariationer under första tiden med ny balansering

Nu pågår bland annat ett arbete kring den automatiserade budväljarens noggrannhet, möjlighet till införande av priselasticitet i efterfrågan och möjlighet till differentiering mellan specialregleringar och balansregleringar.

Anna Jäderström, sektionschef Balansmarknader– Allt detta syftar till en mer stabil prisbild och en väl fungerande marknad för balanstjänster. Vi påbörjar nu ett åtgärdspaket i flera delar. Allting kommer tyvärr inte att gå så snabbt som vi skulle önska, men aktörerna kan lita på att detta har högsta prioritet hos oss, säger Anna Jäderström, sektionschef för Balansmarknader hos Svenska kraftnät.

Automatiserad balansering är komplext. Balansering av elsystemet är en kritisk process eftersom leveranssäkerheten behöver garanteras från såväl konsument- som producentperspektiv. Lösningarna måste möta krav på IT- och driftsäkerhet liksom överenskomna marknadsregler. Marknadsreglerna är ofta ett resultat av nordiskt och europeiskt samarbete, och upprättade i enlighet med gällande lagar och regler. Det gör att arbetet med anpassningar av marknaden i vissa fall är mer tidskrävande än vi skulle önska.

Snabbare handläggning av förkvalificeringar och ännu tätare dialog med marknadens aktörer

Det viktigaste för att stabilisera och effektivisera marknaden på lång sikt är bättre likviditet genom att fler resurser tillförs balansmarknaden. 

Förkvalificeringsprocessen för mFRR-resurser är därför fortsatt prioriterad.

Svenska kraftnät har sedan i höstas fördubblat bemanningen för att korta handläggningstiderna inom förkvalificering och försatt ökning av bemanning sker, både genom intern förstärkning och nyrekrytering. Detta för att fler resurser snabbare ska kunna leverera bud på mFRR-marknaden.

Svenska kraftnät har påbörjat ett arbete för att ha en ännu tätare, kontinuerlig dialog med marknadens aktörer, bland annat kring vilka hinder som aktörerna upplever när det gäller likviditet och bättre tillgång till flexibla resurser. Införande av budstorleken 1 MW är en av förändringarna som redan har genomförts som syftar till att förenkla för fler att delta på marknaden.

Toleransband införs i juni – möjlighet till elastisk efterfrågan kommer också

En annan åtgärd för vidare utredning har varit införande av ett så kallat toleransband i den nationella budväljaren, vilken används vid direktaktiveringar och i fall-back. En sådan lösning har prioriterats i det vidare arbetet och just nu ser den ut att kunna vara implementerad och testad i systemet före midsommar. Volymen på toleransbandet kommer initialt sannolikt att vara 25 MW.

Toleransbandet tillåter den nationella budväljaren att välja ett större, men billigare balansbud. Det är ett viktigt steg för stabilare priser.

Ytterligare en åtgärd är att införa elastisk efterfrågan i den nordiska budväljaren (Nordic Libra). Denna förbättring kan dock tidigast vara på plats under hösten 2025 eftersom utvecklingen av den funktionaliteten är mer komplex och innebär en förändring för hela Norden.

Svenska kraftnät jobbar vidare med ytterligare förbättringar

Möjligheten att stoppa schemalagda aktiveringar, i de fall en plötslig störning sker som kräver direktaktivering i motsatt riktning, har också utretts. Funktionen kan dock tidigast implementeras i början av nästa år.

Vidare pågår fortsatt analys kring hur möjligheterna kring intradaghandel kan förbättras, kartläggning kring hur olika typer av direktaktiveringar påverkar priset och hur dessa bör hanteras och sammanställningar av aktörers faktiska budläggning avseende mFRR för att följa upp att konkurrenssituationen förbättras.

Svenska kraftnät bedriver kontinuerlig marknadsövervakning – viktig för korrekt prissättning

Svenska kraftnät bedriver kontinuerlig marknadsövervakning. Situationer där någon eller några aktörer misstänks utnyttja situationen med bristande likviditet rapporteras till Energimarknadsinspektionen.

Fler aktiva resurser på balansmarknaden behövs

Svenska kraftnät fortsätter att följa utvecklingen och arbetar vidare med olika möjligheter till anpassning av marknaden. 

Dock bör åter poängteras att dessa anpassningar bara kan mildra vissa effekter – det som behövs för långsiktig stabilitet, förutsägbarhet och effektivitet är fler aktiva resurser på balansmarknaden.

Svenska kraftnät uppmanar alla som ser potential att delta på mFRR-marknaden och marknaderna för övriga stödtjänster (aFRR och FCR) att fullt ut undersöka dessa möjligheter.

Därtill är det viktigt att aktörer budar in delbara bud för att minska risken att buden hoppas över för att de är för stora.

Svenska kraftnät avser att följa upp ovan information under juni månad.

Kontakt

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta mfrr@svk.se

Vid eventuella frågor från media, vänligen kontakta press@svk.se