Det finns kommuner med hög installerad elproduktion som befinner sig nära en elområdesgräns men ligger i det elområde som har högre elpriser, detta trots att de rentav kan ha mer produktion än en närliggande kommun som ligger på lågprissidan. Hur går detta ihop?
Det finns två sorters avstånd att hålla reda på när man pratar om elområdesindelning. Det första är det geografiska avståndet, det vill säga var på kartan olika producenter och konsumenter av el befinner sig i Sverige. Det andra är det elektriska avståndet, vilket är vad som är relevant när en elområdesindelninggörs, och syftar på vilken punkt i transmissionsnätet som en producent eller konsument är närmast ansluten.
Dessa två sorters avstånd kan skilja sig åt betydligt. Två kommuner kan till exempel befinna sig nära varandra geografiskt men vara anslutna till två helt separata regionnät som i sin tur är anslutna till två helt olika punkter i transmissionsnätet. Då kan kommunen med stor elproduktion tillhöra ett regionnät som sträcker sig söderut och ansluts till en punkt söder om flaskhalsen i transmissionsnätet, medan den andra kommunen är del av ett annat regionnät som är ansluten till en helt annan station som befinner sig norr om flaskhalsen. De två kommunerna hamnar på det sättet i två olika elområden, och en av dem är då i ett område med högre pris trots hög elproduktion.
Det geografiska avståndet mellan platserna är kort men det elektriska avståndet är långt