Hur väljer ni mellan växelström och likström?
Vi får ofta frågan varför vi inte bygger med likströmsteknik istället för växelströmsteknik eftersom likström ger möjlighet att lägga markkabel och växelström i praktiken kräver traditionella luftledningar.
I dag produceras, överförs och används el nästan uteslutande som växelström. Det beror på att växelström i luftledning vanligtvis den enda teknik som möter alla krav som tillsammans ska ge en driftsäker, miljöanpassad och kostnadseffektiv elförsörjning. När vi ska stärka transmissionsnätet med ny ledning använder vi oss därför av just detta och det svenska transmissionsnätet består i dag av mer än 15 000 km växelströmsledningar.
Det finns omständigheter då likströmsteknik är möjlig och ändamålsenlig. När stora energimängder ska överföras från en punkt till en annan utan kopplingar längs vägen, till exempel mellan olika länder och i sjökablar på långa avstånd. Exempelvis är våra förbindelser till Finland, Litauen, Polen, Tyskland och Jylland byggda med likströmsteknik.
I SydVästlänken har vi introducerat likströmstekniken för en ledning i transmissionsnätet. SydVästlänkens syfte är just att överföra stora energimängder från en punkt till en annan – från mellersta till södra Sverige. Att likströmsteknik används i SydVästlänken innebär dock inte att likström generellt är ett möjligt alternativ till växelström.