Föreslagen korridor och markundersökningar
Tidigare samråd har hållits under våren och hösten 2024 för den planerade ledningen. Inkomna synpunkter från tidigare samråd har bearbetats och tillsammans med resultatet från övriga utredningar har en förordad korridor valts.
Avfärdade korridorer
Efter en samlad bedömning av inkomna synpunkter samt kompletterande utredningar och inventeringar har vissa korridorer avfärdats. En fullständig redovisning av samtliga avfärdade alternativ kommer att ingå i koncessionsansökan.
Nedan följer huvudsakliga motiv för varför respektive korridor har avskrivits:
A: Avfärdas för att undvika intrång i ett planerat naturreservat.
B: Avfärdas då den valda korridoren bedöms ha mindre negativ påverkan på riksintresse för kulturmiljövård (Göta kanal).
C: Avfärdas för att undvika negativ påverkan på fågellivet vid sjön Ymsen.
D: Avfärdas på grund av risken att gäss kan komma att påverkas negativt av en ny ledningssträckning som avviker från befintlig ledningsstruktur. Påverkan bedöms bli mindre om ledningsintrånget begränsas till ett specifikt område.
(.jpg) Öppnas i nytt fönsterKlicka på bilden för större version (.jpg) Öppnas i nytt fönster
Huvudalternativ och andrahandsalternativ
Vid Ängels mosse utgör den norra korridoren huvudalternativet för ledningsprövningen, men Svenska kraftnät avser att också ansöka om ett sträckningsförslag i den södra korridoren som ett andrahandsalternativ. Utredningar pågår för båda korridorerna och beroende på resultaten kan föreslagen ledningsdragning ändras. Huvudalternativet förordas då påverkan på boendemiljö blir mindre än andrahandsalternativet.
Markundersökningar startar under våren 2025
Under maj 2025 planerar Svenska kraftnät att inleda tidiga markundersökningar för att utreda byggbarheten av ledningen längs den förordade korridoren. Undersökningarna utgör underlag för vidare arbete med att fastställa den planerade ledningens lokalisering och kommer att pågå under resterande del av året samt under 2026. Undersökningarna utförs av upphandlade entreprenörer på uppdrag av Svenska kraftnät.
Vid markundersökningarna används en borrbandvagn för att göra provhål i marken för att undersöka grundförhållandena. Utifrån resultatet avgörs sedan byggbarheten på denna plats och vilka fundament och stolpar som kan användas. Vid både användning och transport av borrbandvagnen vidtas åtgärder för att minimera påverkan på omgivningen. Eventuella skador som kan uppstå på exempelvis mark eller vägar kommer att återställas av Svenska kraftnät alternativt ersättas ekonomiskt. Svenska kraftnät kommer att ha en separat kontakt med berörda markägare.
Vad händer framöver?
Svenska kraftnäts arbete med att lokalisering en lämplig sträckning fortsätter. När en slutlig sträckning är vald söker Svenska kraftnät koncession hos Ei. Under handläggningstiden remitterar Ei ärendet till berörda sakägare. Därefter fattar Ei beslut om den nya ledningen ska få byggas enligt föreslagen sträckning och teknisk utformning. Skulle Ei:s beslut överklagas avgörs ärendet av regeringen i de fall där regeringen beviljar prövningstillstånd. När koncessionsbeslutet vunnit lagakraft kan Svenska kraftnät ansöka om ledningsrätt för ledningen hos Lantmäteriet. När ledningsrätten har vunnit laga kraft kan ledningen börja byggas.
Välkomna att höra av er!
Om ni har några frågor eller vill prata med oss som arbetar i projektet är ni alltid välkomna att kontakta oss och i första hand vår kontaktperson Måns Widemark.
Måns Widemark
Kontaktperson fastighetsägare
010-164 04 08
m@widko.se