Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Naturvärdesinventeringar inleds i oktober

Stamnätsledningen mellan Hedenlunda i Flens kommun och Glan i Finspångs kommun ska förnyas och ersättas av en ny ledning i modern standard. I oktober startar projektet Hedenlunda-Glan upp med inventeringar av naturvärden i fält.

Stamnätsledningen mellan Hedenlunda i Flens kommun och Glan i Finspångs kommun ska förnyas och ersättas av en ny ledning i modern standard. Ledningen som är ca 49 km börjar närma sig den tekniska livslängden och behöver förnyas inom en snar framtid för att upprätthålla drift- och personsäkerheten.

Genom att förnya ledningen till modern standard ökar överföringskapaciteten och därmed bygger vi även bort den kapacitetsbegränsning som finns i stamnätet i Södermanland. Eftersom behovet av att förstärka nätet är stort har Svenska kraftnät valt att tidigarelägga ledningsförnyelsen av Hedenlunda-Glan med drygt 10 år. Förnyelsen av Hedenlunda-Glan är en av fyra 400 kV-ledningar som är planerade att förnyas i regionen för att bygga bort kapacitetsbegränsningarna.

I oktober startar projektet upp med inventeringar av naturvärden i fält. Inventeringar kommer att pågå fram till november, men vissa kompletterande undersökningar kan bli aktuella längre fram. Fältarbetena kommer inte att innebära någon påverkan på omgivningen. Inventeringarna utförs av Naturföretaget på uppdrag av Svenska kraftnät.

Förnyelsen planeras i befintlig sträckning

Förnyelsen av Hedenlunda-Glan innebär att en ny 400 kV-ledning byggs för att ersätta den ålderstigna ledningen på sträckan. Utgångspunkten är att den nya ledningen ska byggas i samma sträckning och ledningsgata som den befintliga ledningen, som kommer att rivas. Därmed kan förnyelsen genomföras inom ramen för befintlig koncession. Ledningen har en viktig funktion i elsystemet och behöver därför vara i drift under större delen av arbetet. Det innebär att de nya stolparna inte kan placeras på samma ställe som befintliga. Svenska kraftnät kommer att sträva efter att de nya stolpplaceringarna ska vara nära befintliga stolpar och att förskjutningen främst ska ske i ledningens riktning. 

Välkommen att höra av dig!

Om du har några frågor eller synpunkter är du varmt välkommen att höra av dig till oss som arbetar med projektet. Du hittar kontaktuppgifter på projektets webbplats