Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nya registerkontroller för att ersätta ”14 §”

Ni kunde tidigare ansöka om registerkontroll utan att befattningen var placerad i säkerhetsklass enligt 14 § säkerhetsskyddslagen (1996:627). När den nuvarande lagen trädde i kraft den 1 april 2019 försvann den möjligheten och nya registerkontroller måste göras.

Många äldre registerkontroller av typen ”14 §” är fortfarande aktiva hos Säkerhetspolisen och det får de endast vara till och med den 31 december 2024.

Säkerhetspolisen kommer att avsluta alla registerkontroller som genomförs med stöd av 14 § i den upphävda säkerhetsskyddslagen från och med den 1 januari 2025.

Det innebär att ni måste skicka in nya ansökningar om registerkontroll för dessa personer till den som beslutar om placering i säkerhetsklass för er. Om ni inte har ett beslut om placering i säkerhetsklass som omfattar dessa befattningar behöver först ansöka om att få dessa befattningar placerade i säkerhetsklass.

Tänk på att inleda arbetet med översynen av dessa registerkontroller i god tid före den 31 december 2024. I de fall ni kommer fram till att befattningen inte längre behöver vara placerad i säkerhetsklass kan ni istället avsluta registerkontrollen.