Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Riskberedskapsförordningen

Riskberedskapsförordningen fastställer regler för samarbetet mellan medlemsstater i syfte att förebygga, förbereda sig inför och hantera elkriser solidariskt och med öppenhet, med hänsyn tagen till den inre marknaden.

Riskberedskapsförordningen kopplar till kommissionsförordningarna för systemdrift (SO) samt nödsituationer och återuppbyggnad (ER). Förordningen anger hur elkriser ska förebyggas och hanteras på ett harmoniserat sätt inom EU. Även i kris ska el levereras där den behövs mest och marknadslösningar prioriteras så att marknaderna fungerar så länge som möjligt.

I Sverige är Energimyndigheten utsedd till behörig myndighet enligt förordningen. Energimyndigheten har därmed flera olika åtaganden och ansvarar bland annat för att fastställa nationella elkrisscenarier och en riskberedskapsplan. Även Svenska kraftnät har flera åtaganden enligt förordningen och har även fått tillägg i sin instruktion att bistå Energimyndigheten i arbetet.

Pågående och avslutade ärenden som Svenska kraftnät arbetar med:

Granskad