Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Nyheter

Följ våra nyheter via RSS E-post
Filtrera nyheterna
Visa enbart de som är förkryssade

Driftsättning av flera NEMO:s i den gemensamma dagen före-marknaden skjuts upp på grund av COVID-19

Implementeringen av det nordiska flera NEMO-arrangemanget (MNA) befinner sig i slutfasen. Den sista testfasen, gemensamma europeiska tester under den gemensamma dagen före-kopplingen (SDAC), skulle ha slutförts i slutet av mars. På grund av den senaste utvecklingen med COVID-19 har de nordiska och europeiska parterna i den gemensamma dagen före-kopplingen beslutat att de gemensamma europeiska testerna skjuts upp tills vidare.

Den milda vintern höll nere topplasttimmen

Vinterns topplasttimme – timmen med högst elförbrukning – uppgick preliminärt till 23 600 MWh/h och inträffade kl. 17–18 den 10 december. Samtidigt var det en vinter med rekordstor vindkraftsproduktion. Resultatet blev emellanåt elpriser på bottennivåer.

Elsektorns förmåga att leverera bedöms som god

Som elberedskapsmyndighet och bevakningsansvarig myndighet inom elsektorn har Svenska kraftnät ansvar för att leda elsektorns beredskap och följa läget avseende konsekvenser av coronaviruset inom elsektorn. Enligt Joakim Evertsson, chef för enheten elberedskap, Svenska kraftnät, är sektorns förmåga att upprätthålla elförsörjningen över hela landet fortsatt god.