Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Följ våra nyheter via RSS E-post
Filtrera nyheterna (visar enbart de som är ikryssade)

Helhetsperspektiv och samhällsnytta

När det svenska transmissionsnätet för el ska byggas ut ingår en samhällsekonomisk analys i underlaget. I den vägs minskade utsläpp och elmarknadsnytta mot intrång i landskapsbild och olägenheter för boende. När omvärlden och behov förändras speglas det i analyserna, något som Oskar Engblom, kraftsystemanalytiker arbetar med.

Årsredovisning 2020

Nu finns Svenska kraftnäts årsredovisning för 2020 att ta del av.

Svenska kraftnät kommenterar uppgifter om beredskapsmedel för ödrift i Stockholm

Svenska kraftnät kommenterar uppgifter rörande beslut som fattades i juli 2020 och som innebär att Svenska kraftnät ersätter kostnader i ett antal anläggningar för att säkerställa förmågan till ödrift i Stockholm.

Elberedskapsåtgärder i Stockholm – viktiga beslut för att säkra ödrift

Ödrift är en viktig del av elberedskapen för att säkra samhällets behov av el även vid en kris. I juli 2020 undertecknade Lotta Medelius-Bredhe ett beslut som innebär att Svenska kraftnät under en tolvårsperiod ersätter kostnader om högst 87 miljoner kronor per år i ett antal anläggningar i Stockholm.

Webbinarium om strategier för vindkraft och sektorintegration

De systemansvariga för elöverföringssystem i Norden - Energinet, Fingrid, Statnett och Svenska kraftnät – organiserar ett webbinarium om strategier för vindkraft och sektorintegration. Webbinariet kommer att äga rum den 12 mars 2021.

FoU-projekt om effekterna av en övergång till marginalprissättning och fri budgivning för FCR-N

I takt med att kraftsystemet genomgår snabba förändringar ökar behovet av stödtjänster. Svenska kraftnät har genomfört ett FoU-projekt för att undersöka hur en övergång till marginalprissättning och fri budgivning på FCR-marknaden.

Traineenätverk inom energibranschen - introduktionsträff

Den 3:e februari markerar avstampet för vårt alldeles nystartade traineenätverk inom energibranschen! Det var nämligen då vi hade vår första digitala introduktionsträff där vi fick chansen att komma i kontakt med- och lära känna traineer från industrins alla hörn. Denna första träff kan sammanfattas som värdefull, inspirerande och kul.

Varför begränsas överföringskapaciteten när elen behövs som mest?

I Sverige genereras en stor andel av elen framför allt i norra Sverige, medan största delen av energianvändningen sker i söder. Det innebär att elen behöver transporteras långa sträckor via transmissionsnätet. De senaste åren har Svenska kraftnät dock begränsat överföringskapaciteten genom landet – varför har vi gjort det?

Kallt väder leder till ökad förbrukning och högre elpriser

Under den senaste tiden har det svenska kraftsystemet och frågor rörande effektläget uppmärksammats. På sociala medier men även i nyhetsmedia har farhågor höjts om en förestående elbrist. Svenska kraftnäts generaldirektör, Lotta Medelius-Bredhe, kommenterar och förklarar hur tillräcklig effekt tillgängliggörs även under kalla vinterdagar.

Läs Årsrapport 2020 om avvikelsehantering inom Hälsa, Miljö, Säkerhet och Kvalitet (HMSK)

Rapporten beskriver hur Svenska kraftnät har arbetat med avvikelsehantering inom hälsa, miljö, säkerhet och kvalitet (HMSK) under 2020.