Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Energimarknadsinspektionen har godkänt elstöd till privatpersoner i hela landet

Energimarknadsinspektionen, Ei, har nu godkänt Svenska kraftnäts förslag om elstöd till privatpersoner med eget elnätsavtal för perioden november och december 2022. Regeringen ska nu ta fram en förordning och besluta vilken myndighet som ska betala ut elstödet.

Den 30 januari lämnade Svenska kraftnät in en ansökan till Ei, om att få använda maximalt 10 miljarder kronor för att finansiera ett elstöd för privatpersoner i hela landet under november och december 2022. Ei har nu godkänt förslaget om elstöd.

Förslaget innebär ersättning för 80 procent av den uppmätta elförbrukningen. Elstödet gäller privatpersoner som hade ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.

Regeringen ska nu ta fram en förordning och besluta vilken myndighet som ska betala ut elstödet. Svenska kraftnät kan i dagsläget inte svara på frågor om när förordningen träder i kraft eller när stödet kommer att betalas ut.

Ta del av Energimarknadsinspektionen beslut Öppnas i nytt fönster

Läs mer om elstöd till elanvändare på Svenska kraftnäts webbplats