Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flera fel ledde till störningen i Stockholms elförsörjning

Tekniska fel och den mänskliga faktorn låg bakom störningen i elförsörjningen som bland annat påverkade tunnelbana och trafikljus. Svenska kraftnät har sammanställt en rapport över händelseförloppet och fortsätter att utreda hur felen kunde uppstå.

Den 26 april gick flera saker fel när ett underhållsarbete skulle utföras i Svenska kraftnäts station Hagby utanför Stockholm. Det ledde till en störning i elförsörjningen, vilket resulterade i att invånare i Stockholm fick svårt att ta sig till jobb och skolor när bland annat trafikljus och pendeltåg slutade fungera. En rapport presenteras idag som beskriver vad som hände.

– Vi ser att störningen beror på flera fel, både i utrustningen och i handhavandet. Nu behöver vi fördjupa oss i varför dessa fel kunde ske och hur vi ska undvika liknande händelser i framtiden, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Skydd fungerade inte vid fel i stationen

I stationen i Hagby finns system och utrustning som ska skydda elnätet och människor om något händer. Vid fel ska strömmen snabbt kopplas bort automatiskt med hjälp av reläskydd för att förhindra att felet sprider sig.

Vid det aktuella underhållsarbetet skulle flera frånskiljare öppnas, det vill säga kopplas från, men det fungerade inte. För att kunna genomföra uppgiften stängdes ett skyddssystem av och sedan försökte man öppna frånskiljaren igen. När den sista frånskiljaren skulle öppnas valde operatören fel frånskiljare av misstag. Det resulterade i en kortslutning i en del av stationen och här kopplades strömmen bort precis som det är tänkt, med hjälp av de skydd som finns. En annan del fortsatte att mata ström i kortslutningen på grund av att ett reläskydd inte fungerade som det skulle.

– Vi har en olycklig kombination av utrustning som inte fungerar vid tillfället och den mänskliga faktorn. Vi har skyddssystem och skyddsutrustning som ska hindra att en sådan här situation uppstår. Men vid händelsen blev skyddssystemet avstängt som skulle ha förhindrat att fel frånskiljare öppnades. Och reläskyddet som skulle ha kopplat bort strömmen hade också brister, säger Pontus de Maré.

Låg spänning slog ut Forsmark

Kortslutningen orsakade en dipp i spänningen som varade i sju sekunder. Det kan låta kort men reläskydd ska reagera och koppla från strömmen på ett par hundra millisekunder.

– Vi får en, i dessa sammanhang, mycket lång tid med låg spänning. Det får två reaktorer i Forsmark att gå ner och även andra system som trafikljus och pendeltåg, säger Pontus de Maré.

När de två reaktorerna i Forsmark försvinner från elnätet tappar systemet cirka 2 150 MW, vilket är ett större fel än vad systemet är dimensionerat för. Frekvensen faller då till 49,3 Hertz.

– Vi har alltså en kraftig dipp i spänning som påverkar produktionsanläggningar som i sin tur leder till ett fall i frekvensen. Men här går vår störningsreserv med gasturbiner igång samtidigt som våra förbindelser med utlandet styrs om för stödeffekt. Efter tio minuter är frekvensen tillbaka på normala nivåer, säger Pontus de Maré.

Inga människor blev skadade vid händelsen i stationen, även om de som var berörda blev omskakade.

– Vi har en nära dialog med entreprenör, regionnät och Forsmark för att fördjupa oss i orsaker och åtgärder, säger Pontus de Maré.

Händelseförlopp

 

Här kan du ta del av den tekniska rapporten över händelseförloppet:

Rapport Driftstörningen den 26 april (.pdf) Öppnas i nytt fönster