Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kraftigt ökat handelsutbyte med nya metoden

Under de första veckorna med flödesbaserade kapacitetberäkning har handelsflödena på dagen före-marknaden ökat med cirka 30 procent från norra till södra Sverige, och ännu mer i öst-västlig riktning. Det är rejält mycket mer än vad utfallet blev under de två år som den nya metoden testkördes.

Före införandet av flödesbaserad metod var kapaciteten över snitten 1200 MW, 5000 MW och 3200 MW. Efter införandet har kapaciteten ökat till 1700 MW, 6500 MW och 4200 MW.
Med flödesbaserad metod har överföringen från elområde 1 till elområde 2 ökat med 500 MW. Från elområde 2 till elområde 3 har den ökat med 1500 MW och från elområde 3 till elområde 4 med 1000 MW. Siffrorna är ett genomsnitt under 20 dagar före och efter införandet.

– Den nya metoden visar att vi kan använda nätet mer effektivt. Men 30 procent mer i nord-sydlig riktning är exceptionellt och beror på särskilda omständigheter. Det vi såg under de två år med testkörningen var i snitt en ökning på cirka 10 procent, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Förklaringen till att Svenska kraftnät har kunnat tilldela marknaden så mycket mer kapacitet jämfört med perioden innan införandet av den nya metoden, beror bland annat på en hög tillrinning till redan välfyllda vattenmagasin.

– Vattenkraften har kunnat flöda söderut där den har behövts som bäst, samtidigt som det har varit stora överskott i norr. Vad det handlar om är att möjliggöra ökad handel, och det har vi sett under dessa veckor. Mer överföringskapacitet i sig är inte viktigt såvida det inte leder till mer handel, säger Erik Ek.

Utnyttja väderberoende elproduktion

På samma sätt som den flödesbaserade metoden tillåter större flöden i nord-sydlig riktning gör den det i andra riktningar också. Och det är viktigt enligt Erik Ek för att effektivt utnyttja den väderberoende elproduktionen. För när det finns stora överskott i ett område och ett stort behov i ett annat, optimerar metoden nyttan mellan områdena.

– Tänk till exempel att vi får mycket vindproduktion i Danmark som behöver flöda österut. Eller omvänt när lågtrycket passerat och vi får mycket vind i Finland. Då blir det viktigt att vi kan använda nätet effektivt, säger han.

Hanterar avbrott i nätet bättre

En annan fördel med den flödesbaserade metoden är att den bättre hanterar avbrott i stamnätet. Jämfört med den tidigare metoden, NTC, kan elen lättare ta vägar runt flaskhalsar, som till exempel vid underhållsavbrott.

– Det såg vi tydligt nu när vi häromveckan hade ett avbrott i Kilanda, norr om Göteborg, där en ny station kopplades in, säger Erik Ek.

Under sommarmånaderna, när Svenska kraftnät genomför de flesta av avbrotten i stamnätet för underhåll och investeringar, kommer man att med den flödesbaserade metoden kunna upprätthålla en högre överföringskapacitet med bibehållen driftsäkerhet.

Oförändrad driftsäkerhet trots mindre marginaler

För Svenska kraftnäts kontrollrum, där det svenska elsystemet övervakas dygnet runt, har den nya metoden gjort att man fått bättre kontroll på flödena då marknadsutfallet är närmare de fysiska förutsättningarna i nätet.

– Vi kan ge mer kapacitet utan att riskera att vi får överlaster. Vi kan därmed drifta systemet med mindre marginaler men med oförändrad driftsäkerhet, säger Erik Ek.

Han berättar att ett antal ledningar har fått lite för mycket el i marknadsutfallet. Det pågår därför ett fortsatt arbete med att förbättra prognoser och nätmodeller. Samtidigt betonar han att med tanke på att övergången till flödesbaserad metod innebar ett mycket stor förändring har det generellt gått bra.

Den nya metoden dämpar prissvängningarna

Inför införandet av den flödesbaserade metoden restes omfattande oro för att det skulle leda till kraftigt högre elpriser. Någon sådan effekt har det inte blivit, och den testkörning som gjordes visade på något högre elpriser i mellersta och norra Sverige samt lägre i södra Sverige.

– Det som verkligen bestämmer nivån på elpriset är tillgång och efterfråga. Vid tillfällen då det blåser mycket, som det gjorde direkt efter införandet av den flödesbaserade metoden, blev elpriset väldigt lågt. När det inte blåste så mycket, sattes priset till viss del i södra Sverige av fossileldad kraft nere på kontinenten, säger Erik.

Med ett mer väderberoende elsystem får vi enligt Erik Ek ett elpris med högre toppar och dalar. Men eftersom den flödesbaserade metoden ökar handelsutbytet ger det en dämpande effekt, alltså en utjämning av elpriset. Så här har vi två krafter som motverkar varandra avseende elpriset.

Fördjupande diagram

Sedan införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod på dagen före-marknaden har handelsflödet mellan SE2 och SE3, respektive SE3 och SE4, ökat med 32 procent i genomsnitt. Det är mer än vad resultaten från testkörningen pekade på. Metoden tilldelar alltså mer handelskapacitet och utnyttjar nätet mer effektivt än vad som var fallet med den tidigare metoden, NTC.

Handelsflöde SE2-SE3 (.png) Öppnas i nytt fönster

Handelsflöde SE3-SE4 (.png) Öppnas i nytt fönster