Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu tas nästa steg mot 15 minuters avräkningsperiod för obalanser

Den 1 november träder den uppdaterade svenska mätförordningen i kraft som innebär att uppmätt produktion och förbrukning ska rapporteras med 15 minuters upplösning. Samtidigt flyttar schablonavräkningen till eSett.

Enligt EU-förordningen Balanshållning av el ska avräkningsperioden för obalanser vara 15 minuter. Syftet med övergången från 60 till 15 minuter är att ge bättre förutsättningar för att hantera variationer i kraftsystemet.  

– Den nya mätförordningen innebär att både mätning och rapportering av ej månadsmätt uppmätt förbrukning ska ske på 15 minuter. Däremot fortsätter obalanspriser och gränsöverskridande handel att baseras på timdata under ytterligare en period, säger Birger Fält, processledare balansavräkning på Svenska kraftnät.

Schablonavräkningen flyttar till eSett

Samtidigt som den nya mätförordningen träder i kraft tar företaget eSett över beräkningen av schablonleveranser och att genomföra den månatliga avstämningsavräkningen. 

För svenska marknadsaktörer är det viktigt att känna till de förändringar som flytten medför då såväl rapportering som fakturering påverkas.

Läs mer på eSett:s webbplats (på engelska): Monthly Swedish reconciliation settlement will be moved to eSett 1.11.2023 

Kontakt

Vid frågor, vänliga kontakta svkbalansering@svk.se.