Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll
vy över Stockholm

sthlmflex

Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall Eldistribution har gått samman i ett forskningsprojekt som ska skapa och pröva en flexibilitetsmarknad i Storstockholm. Enkelt beskrivet innebär det att elanvändare och elproducenter som är kopplade till elnätet bidrar till att motverka så att kapacitetsbrist uppstår i elnäten.

För elanvändaren handlar det om att avstå eller minska elförbrukningen och för elproducenten att starta elproduktion. Flexibilitetsmarknaden är den första av sitt slag att testas i Storstockholm.

Intresseanmälan delta på sthlmflex marknad med tillgänglighetsavtal

Anmäl ert intresse att delta på köp av tillgänglighet, som genomförs för första gången i Sverige.

Möte om sthlmflex tillgänglighetsavtal kommer att hållas den 6 oktober klockan 9-10. Anmäl dig till magnus.linden@svk.se om du vill delta på möte.

Intresseanmälan delta på sthlmflex marknad med fria bud

Vi har fått 16 intresseanmälningar som efter prekvalificering kommer delta på sthlmflex marknaden med fria bud som startar 1 december, 2020 och pågår till sista mars 2021.

Vi kommer ordna öppna möten för att dela med oss av erfarenheter och diskutera flexibilitetsmarknader.

Fakta om sthlmFlex

Om flexibilitetsmarknader

Sedan tidigare pågår försök med att skapa flexibilitetsmarknader inom ramen för ett EU-finansierat Horizon 2020 projekt som heter CoordiNet. I Sverige demonstreras flexibilitetsmarknader  sedan i vinter i Uppsala, Gotland och Malmö, snart också i Västernorrland. Nu tar vi dessa erfarenheter ett steg vidare.

Behoven i Stockholmsområdet skiljer sig delvis från behoven som studeras inom CoordiNet, bland annat kopplat till att två regionnätsbolag har en tydlig påverkan på varandras möjlighet till uttag från transmissionsnätet.

Testar både informationsutbyte och gemensam användning av flexibilitetsresurser för en mer effektiv användning av hela regionens energisystem

Syftet med marknad för effektflexibilitet är att elnätsbolag ska kunna köpa flexibilitetstjänster. Denna marknad kompletterar övriga marknader såsom spotmarknad för elhandel och balansmarknader, samtidigt som den är koordinerad med dessa.

Avsikten är att underlätta för flexibilitetsleverantörer att delta på samtliga marknader genom koordinering av marknadsdesign och produktkrav samt standard för kommunikation.

I sthlmflex kommer den första flexibilitetstjänsten vara uppreglering (ökning av elproduktion eller minskning av elkonsumtion) då det är det elnätsbehov som finns idag.

Granskad